În curând, ne vom bucura de magia Sărbătorilor și vom intra în febra pregătirilor, obositoare dar plăcute, a acestor momente pe care fiecare ni le dorim cât mai fericite. Cum pe lista celor dragi sufletului tău se află și micuța ta felină, află mai jos cum o poți face să nu simtă agitația acestei perioade și cum să evite unele pericole care ar putea apărea în tot acest interval.

De Sărbători, cei care au o pisică în casă trebuie să-i acorde acesteia mai multă atenţie decât de obicei. Asta deoarece, în mod sigur, pisica va fi afectată şi ea de schimbările din jur: nu va mai fi atât de linişte atunci când ea obişnuia să lenevească, vor apărea lucruri noi (care o vor face curioasă sau, dimpotrivă, o vor speria) şi casa va fi deseori plină de persoane mai mult sau mai puţin cunoscute. Există numeroase situaţii în care pisicile, nefiind supravegheate suficient, ajung la veterinar fie pentru că s-au accidentat, fie pentru că au înghiţit anumite obiecte. Pentru a evita astfel de situaţii neplăcute, trebuie să luăm câteva măsuri de prevedere înainte de a o lăsa singură în mijlocul atâtor tentaţii.

Bradul de Crăciun

Pentru pisici, bradul de Crăciun reprezintă principala atracţie a sărbătorilor de iarnă. În primul rând, pentru că este ceva nou şi oferă pisicii prilejul de a se căţăra şi de a face echilibristică. În al doilea rând, felinele nu pot rămâne indiferente la mulţimea globuleţelor atât de strălucitoare, a clopoţeilor care sună cristalin sau a becurilor colorate.

Așa că, odată adusă în casă, noua jucărie de căţărat – brăduţul – va fi acceptată cu mult entuziasm de micuța felină. Abilităţile sale de căţărător pot fi puse, în sfârşit, în valoare! Pentru ea, prezenţa pomului de Crăciun este un motiv numai bun de a demonstra stăpânilor, “la faţa locului”, abilităţile acrobatice pe care, de obicei, nu le poate exersa decât afară, dacă are acces în curte.

Numeroase pericole o pândesc însă. De pildă, răşina produsă de conifere este extrem de toxică, iar ingerarea accidentală a acelor de brad poate produce răni în cavitatea bucală sau grave probleme gastro-intestinale, de la plăgi mai puţin severe, până la perforarea organelor.

O soluţie extrem de simplă pentru a preîntâmpina astfel de accidente este păstrarea bradului, timp de două zile, neridicat şi nedecorat, în încăperea unde are şi pisica acces. În acest fel, mâţa îl va putea cerceta în voie, fără să apară tentaţia de a se căţăra în el. Până la urmă, văzând că pomul nu-i oferă momente de “sport extrem” îl va accepta ca pe orice alt nou element care îi decorează teritoriul. Sau poți opta pentru bradul artificial și astfel vei elimina pericolul acelor toxice, ingerate de pisică.

Dar și în acest caz trebuie să fim atenți și să prevenim răsturnarea bradului, asigurându-ne că e bine montat în stativ. În cazul în care știi că patrupedul familiei e mai năzdrăvan, ar trebui să ancorezi bradul fie de tavan fie de ceva foarte stabil. Dacă ai cumpărat un brad în ghiveci, acoperă-i vasul. Uneori pământul din ghiveci poate fi fertilizat cu o substanță toxică ce dăunează animalelor.

De asemenea, evită decorațiunile instabile sau nesigure! Instalațiile electrice care nu fac bine contact, globurile din sticlă care se sparg ușor, firele electrice neacoperite, fundițele cu ace, lumânările și multe alte decorațiuni de Crăciun, trebuie așezate și ele cu grijă, în locuri unde pisica să nu poată ajunge.

PONT

În momentul în care împodobești brăduţul, nu tăia crengile cele mai de jos, care aproape ating podeaua, aşa cum probabil ai făcut în anii precedenţi. Chiar dacă acestea vă par extrem de inestetice, dacă ai pisoi în casă, ele devin foarte necesare. Prezenţa lor scade la minimum tentaţia pisicuţei de a se urca în brad, pentru că sunt prea joase şi nu oferă “senzaţii tari”.

Bradul natural este mult mai periculos decât cel artificial, din cauza acelor. Acestea sunt toxice sau pot cauza leziuni ale organelor interne dacă pisica le înghite. Problema poate fi rezolvată uşor, cu ajutorul unei folii de aluminiu aşezată sub brad, deoarece pisicile urăsc să calce pe aceasta.

Când pisica rămâne singură acasă, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, instalaţia electrică din brad trebuie scoasă din priză. Eventual, foloseşte un spray repulsiv pentru a împiedica pisica să roadă cablurile şi firele electrice.

Atenție la beteală!

Beteala sau ghirlandele pentru brad sunt uneori mortale pentru animalele care le mănâncă, riscul ocluziilor intestinale fiind extrem de ridicat. Odată înghiţite, ele sunt antrenate în tubul digestiv şi pot perfora peretele intestinal.

De aceea, este indicat să le alegi pe cele mai rezistente și mai puțin casabile. Cioburile rezultate din globurile sparte trebuie strânse imediat, fiind periculoase pentru lăbuțele pisicii. De asemenea, ia în considerare fixarea decorațiunilor cu bandă adezivă, mai ales dacă au fost stropite cu chimicale. Și lumânările parfumate trebuie evitate, iar dacă vrei totuși să aprinzi una, așaz-o într-un loc inaccesibil pisicii. Nu lăsa sub nicio formă lumânări aprinse atunci când lipsești de acasă. Instalația cu beculețe, din brad, poate fi și ea foarte atractivă pentru pisici. Urmărește cablurile, ca să nu fie roase de pisică, iar dacă este necesar, stropește-le cu o substanță specială, care se găsește în petshopuri și care, din cauza gustului neplăcut, ține la distanță dinții pisicii. Înfășoară cablurile de câteva ori de suportul bradului și apoi lipește-le cu o bandă adezivă, de podea, pentru a nu fi agățate de pisică, în joacă. De asemenea, când pisica rămâne singură acasă, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, scoate instalația electrică din priză.

Departe de bucătărie

Sărbătorile presupun și o serie de pregătiri culinare, de aceea este indicat ca în toată această perioadă să ții, pe cât se poate, pisica departe de bucătărie.

Aragazul este unul dintre pericolele cele mai mari care o pândesc în această încăpere. De asemenea, chiar dacă pisica te va implora să îi dai din carnea crudă pe care tocmai te pregătești să o prepari, este bine să fii reținut și să nu exagerezi ca să eviți eventuale probleme digestive. De asemenea, la masa festivă nu oferi pisicii mâncare din farfuria ta, pentru că nu tot ce ne place nouă este potrivit pentru animăluțul nostru. Meniul greu, de Crăciun, este nociv pentru pisică. De aceea, ai grijă să-i respecti dieta obișnuită chiar dacă în aceste zile îți va fi poate mai greu decât de obicei. Un alt pericol îl reprezintă dulciurile și în special ciocolata, care este periculoasă prin efectul său hiperstimulator al sistemului nervos și cardiovascular. Ține ciocolata acoperită tot timpul sau într-un loc în care pisica să nu poate ajunge la ea!

Alcoolul, un pericol real

Nici alcoolul nu trebuie neglijat! Etanolul, prezent în băuturile alcoolice, poate fi toxic, atunci când este ingerată o cantitate mai mare. Animăluțele de companie sunt cu mult mai mici decât noi și prin urmare, cantitățile mici de alcool le pot afecta major. Fii foarte precaut atunci când consumi băuturi alcoolice și pisica este prin preajmă. Simptomele intoxicației cu alcool sunt variate: respirația pisicii miroase a alcool, mersul este ezitant, au loc modificări de comportament, însoțite de o stare de excitație sau de depresie, urinare frecventă și chiar stop cardiac și, cel mai grav, moarte.