Sfaturi de Craciun

Sfaturi de Craciun

Una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de a petrece mai mult timp alături de cei dragi sufletului nostru. Şi pentru că pisicuţa este un membru cu drepturi depline al familiei tale, află mai jos cum o poţi face să nu simtă agitaţia acestei perioade şi cum să evite unele pericole care ar putea apărea în tot acest interval.

De Sărbători, cei care au o pisică în casă trebuie să-i acorde acesteia mai multă atenţie decât de obicei. Asta fiindcă, în mod sigur, pisica va fi afectată şi ea de schimbările din jur: nu va mai fi atât de linişte atunci când ea obişnuia să lenevească, vor apărea lucruri noi (care o vor face curioasă sau, dimpotrivă, o vor speria) şi casa va fi deseori plină de persoane mai mult sau mai puţin cunoscute.

Există numeroase situaţii în care pisicile, nefiind supravegheate suficient, ajung la veterinar fie pentru că s-au accidentat, fie pentru că au înghiţit anumite obiecte. Pentru a evita astfel de situaţii neplăcute, trebuie să luăm câteva măsuri de prevedere înainte de a lăsa pisica singură în mijlocul atâtor tentaţii.

Bradul de Crăciun

Pentru pisici, bradul de Crăciun reprezintă principala atracţie a sărbătorilor de iarnă. În primul rând, pentru că este ceva nou şi oferă pisicii prilejul de a se căţăra şi de a face echilibristică. În al doilea rând, felinele nu pot rămâne indiferente la mulţimea globuleţelor atât de strălucitoare, a clopoţeilor care sună cristalin sau a becurilor colorate.

Așa că, odată adusă în casă, noua jucărie de căţărat – brăduţul – va fi acceptată cu mult entuziasm de micuța ta felină.

Abilităţile sale de căţărător pot fi puse, în sfârşit, în valoare. Pentru ea, prezenţa pomului de Crăciun este un motiv numai bun de a demonstra stăpânilor ”pe viu” abilităţile acrobatice pe care, de obicei, nu le poate exersa decât afară, asta dacă are acces la o curte.

Numeroase pericole o pândesc însă. De pildă, răşina produsă de conifere este extrem de toxică, iar înghițirea acelor de brad poate produce răni în cavitatea bucală sau grave probleme gastro-intestinale, de la plăgi mai puţin severe, până la perforarea organelor.

O soluţie extrem de simplă pentru a preîntâmpina astfel de accidente este păstrarea bradului, timp de două zile, neridicat şi nedecorat, în încăperea unde are şi pisica acces. În acest fel, mâţa îl va putea cerceta în voie, fără să apară tentaţia de a se căţăra în el. Până la urmă, văzând că pomul nu-i oferă momente de “sport extrem” îl va accepta ca orice alt nou element care îi decorează teritoriul.

De asemenea, pentru a preveni răsturnarea bradului, asigură-te că e bine montat în stativ. În cazul în care știi că patrupedul familiei e mai năzdrăvan, ar trebui să ancorezi bradul, fie de tavan, fie de ceva foarte stabil. Dacă ai cumpărat un brad în ghiveci, acoperă-i vasul. Uneori pământul din ghiveci poate fi fertilizat cu o substanță toxică ce dăunează animalelor.

De asemenea, evită decorațiunile instabile sau nesigure! Instalațiile electrice care nu fac bine contact, globurile din sticlă care se sparg ușor, firele electrice neacoperite, fundițele cu ace, lumânările și multe alte decorațiuni de Crăciun, trebuie așezate și ele cu grijă, în locuri unde pisica să nu poată ajunge.

Bradul natural este mult mai periculos decât cel artificial, din cauza acelor. Acestea sunt toxice sau pot cauza leziuni ale organelor interne dacă pisica le înghite. Problema poate fi rezolvată uşor, cu ajutorul unei folii de aluminiu aşezată sub brad, deoarece pisicile urăsc să calce pe aceasta.

Când pisica rămâne singură acasă, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, instalaţia electrică din brad trebuie scoasă din priză. Eventual, foloseşte un spray repulsiv pentru a împiedica pisica să roadă cablurile şi firele electrice.

Atenție la beteală!

Beteala sau ghirlandele pentru brad sunt uneori mortale pentru animalele care le mănâncă, riscul ocluziilor intestinale fiind extrem de ridicat. Odată înghiţite, ele sunt antrenate în tubul digestiv şi pot perfora peretele intestinal.

De aceea, este indicat să le alegi pe cele mai rezistente și mai puțin casabile. Cioburile rezultate din globurile sparte trebuie strânse imediat, fiind periculoase pentru lăbuțele pisicii. De asemenea, ia în considerare fixarea decorațiunilor cu bandă adezivă, mai ales dacă au fost stropite cu chimicale. Și lumânările parfumate trebuie evitate, iar dacă vrei totuși să aprinzi una, așeaz-o într-un loc inaccesibil pisicii. Nu lăsa sub nicio formă lumânări aprinse când lipsești de acasă. Instalația cu beculețe, din brad, poate fi și ea foarte atractivă pentru pisici. Urmărește cablurile, ca să nu fie roase de pisică, iar dacă este necesar stropește-le cu o substanță specială, care se găsește în petshopuri și care, din cauza gustului neplăcut ține la distanță dinții pisicii. Înfășoară cablurile de câteva ori de suportul bradului și apoi lipește-l cu o bandă adezivă, de podea, pentru a nu fi agățat de pisică, în joacă. De asemenea, când pisica rămâne singură acasă, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, scoate instalația electrică din priză.

Departe de bucătărie

Sărbătorile presupun și o serie de pregătiri culinare, de aceea este indicat ca în toată această perioadă să ții, pe cât se poate, pisica departe de bucătărie.

Aragazul este unul dintre pericolele cele mai mari care o pândesc în această încăpere. De asemenea, chiar dacă pisica te va implora să îi dai din carnea crudă pe care tocmai te pregătești să o prepari, este bine să fii reținut și să nu exagerezi ca să eviți eventuale probleme digestive. De asemenea, la masa festivă nu oferi pisicii mâncarea din propria farfurie, pentru că nu tot ce ne place nouă este potrivit pentru animăluțul nostru. Meniul greu, de Crăciun, este nociv pentru pisică. De aceea, ai grijă să-i respecti dieta obișnuită chiar dacă în aceste zile îți va fi ceva mai greu. Un alt pericol îl reprezintă dulciurile și în special ciocolata, care este periculoasă prin efectul său hiperstimulator al sistemului nervos și cardiovascular. Ține ciocolata acoperită tot timpul sau într-un loc în care pisica să nu poate ajunge la ea! Mai multe detalii despre ce trebuie să evităm de Sărbători, citește în rubrica de nutriție.

Alcoolul, un pericol real

Nici alcoolul nu trebuie neglijat! Etanolul, prezent în băuturile alcoolice, poate fi toxic, atunci când este consumat în cantitate mai mare. Animăluțele de companie sunt cu mult mai mici decât noi și prin urmare, cantitățile mici de alcool le pot afecta major. Fii foarte precaut atunci când consumi băuturi alcoolice și pisica este prin preajmă. Simptomele intoxicației cu alcool sunt variate: respirația pisicii miroase a alcool, mersul este ezitant, au loc modificări de comportament, însoțite de o stare de excitație sau de depresie, urinare frecventă și chiar stop cardiac și, cel mai grav, moarte.

Dacă pleci în vacanță

Dacă deja te-ai decis să pleci de acasă de Crăciun sau de Revelion și nu ai de gând să iei cu tine și pisica trebuie să știi că există alternativa pensiunilor sau a hotelurilor pentru animale, popularitatea unor astfel de locații fiind astăzi în creștere. Aici, pisicuțele vor avea parte de un meniu deosebit, dar și de un brăduț de Crăciun, împodobit cu jucării în formă de mingiuțe și soricei.

Pisicile sunt supravegheate de o “bonă” pentru animale, care le ține companie înveselindu-le și antrenându-le la joacă. Pisicile sunt cazate fie câte două, în apartamente de bloc, fie în boxe amenajate la curte. De asemenea, există locații la munte sau în zone departe de oraș unde animalul de companie poate respira timp de câteva zile, aer curat. Iar tarifele sunt variate iar unele localuri oferă chiar reduceri dacă faci rezervare din timp.

Împreună, în voiaj

De ce să îți lași cea mai bună prietenă acasă atunci când călătorești? Pisicile pot fi o companie plăcută, mai ales dacă au mai avut parte de astfel de experiențe și au deja antrenament.

Mai întâi de toate, trebuie să faci o vizită la veterinar, pentru un control amănunțit, să vezi dacă este totul în regulă și ce medicamente i-ar trebui administrate, în cazuri de urgență.

Animalele de companie care nu sunt obișnuite să călătorească pot fi foarte stresate, mai ales dacă zboară cu avionul și nu sunt obișnuite cu acest lucru. Chiar și o pisică alături de care călătorești într-o mașină poate deveni destul de posomorâtă și poate mieuna tot drumul, devenind un factor de stres.

Dacă pisica ta este într-o stare de sănătate foarte bună, dar nu este tocmai fericită în ceea ce privește călătoria, veterinarul îi poate administra un sedativ ușor pentru mersul cu mașina sau cu avionul.

De asemenea, în cazul în care călătorești cu avionul sau chiar cu un vas de croazieră, trebuie să ai în vedere mai multe informații ale companiei în ceea ce privește politica de transport a pasagerilor cu animale de companie. În plus, să nu uiți să te informezi la departamentul de marfă al avionului sau al vasului asupra detaliilor referitoare la condițiile în care pisica ta va fi transportată. Nu trebuie să îi lipsească nicio clipă apa, mâncarea, precum și un spațiu de dormit și de joacă.

În cazul în care pisica ta are nevoie de administrarea de medicamente în timpul călătoriei, nu uita să declari acest lucru celor care se ocupă de îngrijirea ei. De asemenea, atunci când planifici o astfel de călătorie, trebuie să iei cu tine jucăriile preferate ale pisicii, precum și coșul în care aceasta doarme. Lucrurile familiare o fac să se simtă în largul său și să fie mai puțin stresată. Nu uita să iei cu tine și litiera, pentru cazuri de urgență.