pisica-in-zapada

Sezonul rece a debutat deja în forță deși de iarnă ne mai despart, în calendare, încă câteva săptămâni. Fie că trăiesc în apartament, fie că hoinăresc prin curte, pisicile au nevoie de îngrijiri speciale în iarna care se apropie. Gripa felină, blăniţa îngheţată sau chiar hrana prea rece pot fi periculoase pentru micuța ta prietenă. De aceea, ne-am gândit să te ajutăm să o pregătești ca la carte pentru ca și tu și ea să aveți o iarnă fără griji.

E cunoscut faptul că pisicile sunt animale foarte capricioase şi independente. Când vor ceva, nu poţi sta în calea lor. Dacă stai la casă şi ai o pisică de curte care nu are acces în casă, trebuie să ai grijă să o fereşti de gerul năprasnic al iernii. Mai ales că unele pisici nu vor sub nici o formă să stea sub acelaşi acoperiş cu oamenii. E bine să știi că, chiar dacă sunt animale cu blana groasă, pisicile pot suferi de frig, iar temperaturile scăzute ale iernii sunt necruţătoare. Un prim pas pe care îl poți face este să îi amenajezi o cușcă spațioasă și călduroasă. Ai grijă ca aceasta să fie bine izolată, pentru ca gerul iernii să nu poată pătrunde în ea. Pune-i pe jos o pătură călduroasă pe care să poată sta. Ai grijă să aibă în permanență în cușcă un bol cu apă proaspătă și mâncare suficientă. Nu folosi boluri din metal, deoarece acestea vor răci apa și mâncarea foarte repede. Bolurile din ceramică sunt recomandate în sezonul rece.

Unele feline adoră să se ascundă sub căpiţele de fân aşa că, pentru a menţine ideea de culcuş rustic, poţi improviza o construcţie din lemn astfel: sapi o groapă de maxim 10 cm adâncime pe care o căptuşeşti cu nylon şi pături groase; peste groapă aşezi câţiva pari de lemn în aşa fel încât pisica să aibă acces pe sub ei. Asigură-te că sunt şlefuiţi şi fără cuie!

Deasupra parilor, aşează fânul pe care îl vei proteja de ploaie cu folie de nylon. Săptămânal, schimbă păturile de sub culcuş pentru a preveni formarea de mucegai.

Hrană adecvată

Nu uita de hrana pentru pisică! Iarna e indicat să-ţi hrăneşti pisica de curte cu mâncare lichidă, bogată în proteine pentru a-şi putea menţine grăsimile care-i asigură temperatura corporală în sezonul rece. Indiferent de mediul în care trăiește, pisica trebuie să mănânce cel puțin de două ori pe zi. Dacă ai o pisică foarte activă, este indicat să-i asiguri o alimentație adecvată. Asigură-te că hrana este de bună calitate. Poți apela cu încredere la alimentele existente în comerț într-o gamă variată. De asemenea, întotdeauna pune-i la dispoziție apă proaspătă. Zăpada și gheața nu sunt alternative adecvate ca surse de apă.

În caz de răceli, vizitează cel mai apropiat doctor veterinar şi mută culcuşul pisicii în garaj sau într-un loc ferit de curenţii de aer rece, apă sau umezeală. Poți citi inclusiv câteva sfaturi utile despre alimentaţia pisicii, iar revista “Pisica” îți poate servi drept ghid în acest sens, prin rubricile sale de nutriție.

Atenție la sursele de căldură!

Nici pisicile care duc o viață preponderent de interior nu sunt ferite de pericole pe timp de iarnă. Astfel, o pisică de apartament adoră să se tolănească pe obiecte care degajă căldură: calorifere, hote, teracote, sobe. Dar pentru a preveni eventuale accidente- pisica se poate frige – poţi opta pentru un șezlong special pentru pisici care se ataşează la calorifer ori poţi cumpăra o pernă specială pe care să o aşezi într-un colţ al sobei de teracotă. Pisica va fi pur și simplu încântată. De asemenea, nu uita de controalele periodice la medicul veterinar. Iar în cazul în care, din când în când, pisica ta iese din casă, ai grijă la curăţenia urechilor şi a ochilor.

Extremităţile pisicii pot îngheţa foarte tare iarna, până la formarea unor cristale de gheaţă. Dacă animalul a suferit degerături, trebuie dus imediat într-o încăpere caldă. Pentru a accelera topirea gheţii, îi poţi tampona porţiunea corpului degerată cu un tifon înmuiat în apă caldă. Dacă este vorba despre coadă ori despre picioare, i le poţi cufunda în puţină apă caldă. Pe lângă faptul că le va dezgheţa mai repede, aceasta îi va pune şi sângele în mişcare. După ce s-a dezgheţat, înveleşte pisica într-o pătură călduroasă şi mergi de urgenţă cu ea la medicul veterinar, pentru a vedea dacă este vorba despre vreo infecţie sau dacă are nevoie de tratamente.

Nu uita să-i cumperi pisicii tale un supliment de vitamine şi minerale. Acesta îi va face poftă de mâncare, ceea ce va duce la acumularea grăsimilor. Peste iarnă, îi vor fi folositoare în lupta cu frigul, însă vitaminele îi vor întări şi sistemul imunitar, organismul lor luptând asftel mai bine împotriva răcelilor.

Îngrijește-i blana!

Ca și cele de apartament, pisicile de exterior cu păr lung au nevoie de o întreținere periodică. Acestea sunt predispuse la formarea câlților și la atașarea unor mizerii în blana lor. Îndepărtarea câlților, care poate necesita tunderea periodică, va ajuta la diminuarea traumatizării pielii.

Însă pisicile cu păr scurt nu au nevoie de o îngrijire consistentă. De asemenea, nu este indicat să speli o pisică de exterior decît dacă este necesar. Atunci când trebuie să-i faci baie, folosește apă călduță și un săpun special, nedegresant. În caz contrar, blana își va pierde impermeabilitatea, iar pisica poate muri de frig. După baie, usuc-o imediat, ca să nu facă hipotermie.

De asemenea, o pisică bolnavă trebuie îngrijită atent, fiindcă, la fel ca și oamenii, micuța felină nu se vindecă singâură, iar, cu timpul, problemele se pot agrava.

În plus, pisica are nevoie de 16 ore de somn pe zi. Dacă nu doarme suficient, rezistența ei se va diminua, blana își va pierde strălucirea, animalul va slăbi și se va îmbolnăvi.

Cușcă sigură

O serie de măsuri de protecție trebuie să iei și în momentul în care scoți pisica afară din casă. Dacă trebuie să pleci cu ea la doctor de pildă sau într-o scurtă deplasare, este indicat să pui în cuşca de transport a pisicii o pătură care să o protejeze de frig, vânt sau zăpadă. Ai grijă să așezi pătura de jur-împrejurul cuștii, lăsând liberă doar partea cu ușița, pentru a evita ca frigul să intre în interior. Chiar dacă ai o pisică cu păr lung și nu este extrem de frig afară, aceste măsuri se impun fără întârziere fiindcă, în cușcă, animalul stă nemișcat și riscă astfel să înghețe mult mai repede decât ai putea crede.