imblanzire

Află cum o îmblânzești ușor

”Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim.” Celebrele cuvinte rostite de Micul Prinț din nuvela lui Antoine de Saint-Exupéry sunt mai actuale ca oricând atunci când vorbim de îmblânzirea unei pisici crescute pe stradă. Căci domesticirea unei pisici a străzii presupune un efort considerabil dar dacă reușești efortul merită toată osteneala.

Mulți oameni confundă o pisică a străzii cu o pisică abandonată. O pisică pierdută sau abandonată a avut un anumit tip de contact cu oamenii, pe când o pisică născută pe stradă care nu a fost manipulată de oameni, nu știe ce înseamnă să fie mângâiată și iubită.

Cu alte cuvinte, un astfel de animal nu a învățat că poate avea încredere în oameni, dar nu vorbim aici de cele care sunt îngrijite pe lângă blocuri sau case.

În SUA de exemplu există 50.000 de pisici așa zis ”sălbatice” sau semisălbatice, fiindcă trăiesc cumva în preajma oamenilor. Asta fiindcă se prea poate ca pisoiașul să se fi născut într-un cartier cu multe case prin preajmă și să fie obișnuit deja cu vocea omului. O astfel de pisică poate fi foarte ușor de domesticit, iar dacă este pui, lucrurile se vor derula și mai ușor.

Răbdare și iar răbdare

Primul detaliu și cel mai important de știut este să nu încerci niciodată să atingi animalul la început. De multe ori, îți poate lua chiar o săptămână să îmblânzești un pisoiaș și mai mult timp pentru o pisică adultă. Răbdarea este regula numărul unu. Nu contează că ai încercat de nenumărate ori să te apropii de ea și să o ajuți, pisicii îi va lua un anumit timp până să aibă încredere deplină în tine.

Blândețe și calm

Când intri în camera unde ai instalat pisica, vorbește-i pe un ton blând. Nu încerca niciodată să bagi mâna în cușcă ca să o mângâi, să-i schimbi litiera sau să încerci să o hrănești fără să-ți protejezi cumva mâinile. În fiecare zi, continuă să-i vorbești. Când pare că s-a obișnuit cu locul, lasă ușa de la cușcă deschisă și ieși din cameră. Intră din nou după o oră sau două, dar umblă încet și vorbește pe un ton calm. Nu privi direct pisica. Treptat, treptat, te va lăsa să o mângâi pe spate fără probleme.

A îmblânzi o pisică sălbatică presupune timp și răbdare. În anumite cazuri, nu va funcționa poate și singura soluție pare a fi eliberarea din nou în zona unde a fost găsită, dar nu înainte de a fi sterilizată, pentru a evita înmulțirea necontrolată a pisicilor străzii.

În schimb, dacă vei reuși să o îmblânzești și să vă împrieteniți, vei obține un animal de companie minunat care îți va fi alături ani buni de acum încolo.

Pas cu pas

1. Începe prin a o obișnui cu tine dându-i să mănânce în fiecare zi. Se va apropia mai ușor de tine în momentul în care va înțelege că la tine găsește mereu hrana de care are nevoie.

2. Ia mâncarea în mână ca să o faci să vină la tine. Cu timpul, va căpăta încredere în tine și îți va da voie să o mângâi.

3. Stai cu ea o oră-două pe zi. Chiar dacă o vei privi doar, fără să faci alte gesturi, ea va înțelege că nu ești o amenințare pentru ea.

4. Vorbește-i pe un ton blând și nu ridica niciodată vocea în prezența ei fiindcă o vei speria.

5. Când încearcă să plece, apuc-o de gât așa cum ar face pisica mamă. Este un gest care o va liniști și o va destinde.

6. Nu uita să-i pregătești un colț numai al ei cu hrană, apă și un culcuș călduros în care să poată dormi.