Cum o pregătești corect pentru sezonul rece

Nu numai noi, oamenii avem nevoie de îngrijiri speciale pe durata iernii, ci şi animalele noastre de companie, cu atât mai mult cele care ies din casă pe timpul iernii. Blana acestora nu este suficientă pentru a le proteja de frigul de afară. Ele au nevoie de mai multă atenție decât în mod obişnuit pentru a preveni degerăturile şi eventualele răceli.

Fie că trăiesc în apartament, fie că hoinăresc prin curte, pisicile au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul rece. Gripa felină, blăniţa îngheţată sau chiar hrana prea rece pot fi periculoase pentru micuța ta prietenă. De aceea, ne-am gândit să te ajutăm să o protejezi în timpul iernii.

Culcuș călduros

E cunoscut faptul că pisicile sunt animale foarte capricioase şi independente. Când vor ceva, nu poţi sta în calea lor. Dacă stai la casă şi ai o pisică de curte care nu are acces în casă, trebuie să ai grijă să o fereşti de gerul năprasnic al iernii. Mai ales că unele pisici nu vor sub nici o formă să stea sub acelaşi acoperiş cu oamenii. E bine să știi că, chiar dacă sunt animale cu blana groasă, pisicile pot suferi de frig, iar temperaturile scăzute ale iernii sunt necruţătoare. Un prim pas pe care îl poți face este să îi amenajezi o cușcă spațioasă și călduroasă. Ai grijă ca aceasta să fie bine izolată, pentru ca gerul iernii să nu poată pătrunde în ea. Pune-i pe jos o pătură călduroasă pe care să poată sta. Ai grijă să aibă în permanență în cușcă un bol cu apă proaspătă și mâncare suficientă. Nu folosi boluri din metal, deoarece acestea vor răci apa și mâncarea foarte repede. Bolurile din ceramică sunt recomandate în sezonul rece. Unele feline adoră să se ascundă sub căpiţele de fân aşa că, pentru a menţine ideea de culcuş rustic, poţi improviza o construcţie din lemn astfel: sapi o groapă de maxim 10 cm adâncime pe care o căptuşeşti cu nylon şi pături groase; peste groapă aşezi câţiva pari de lemn în aşa fel încât pisica să aibă acces pe sub ei. Asigură-te că sunt şlefuiţi şi fără cuie!

Deasupra parilor, aşează fânul pe care îl vei proteja de ploaie cu folie de nylon. Săptămânal, schimbă păturile de sub culcuş pentru a preveni formarea de mucegai.

Posibile pericole

Dacă vrei ca pisica ta să fie ferită de probleme, ține-o la distanță de tot ce i-ar putea face rău. Ai grijă să ții departe de pisică antigelul sau alte produse destinate întreținerii mașini pe timp de iarnă. Același sfat se impune și în cazul ierbicidelor și îngrășămintelor a căror ingerare poate provoca probleme de sănătate pisicii. De asemenea, iarna când motorul mașinii este cald, pisicile sunt tentate să se culcușească pe motor și să se accidenteze grav atunci când pornești mașina. De aceea, claxonează înainte de a porni autoturismul, pentru a-i da ocazia pisicii să fugă.

Nici pisicile care duc o viață preponderent de interior nu sunt ferite de pericole pe timp de iarnă. Astfel, o pisică de apartament adoră să se tolănească pe obiecte care degajă căldură: calorifere, hote, sobe. Dar pentru a preveni eventuale accidente- pisica se poate frige – poţi opta pentru un hamac special pentru pisici care se ataşează la calorifer. Pisica va fi pur și simplu încântată.

Riscurile iernii

Primul lucru pe care ar trebui să-l ținem minte este acela că, dacă temperatura ne creează nouă un disconfort termic, cu siguranță îi va crea și pisicii.

Degerăturile se manifestă prin înghețarea extremităților, adică a urechilor, a lăbuțelor și a cozii.

Blana pisicii are în general un rol de menținere a temperaturii corpului la un nivel confortabil, dar nu pentru o perioadă îndelungată de timp. Dar când temperatura corpului scade, apare un reflex involuntar creat de mușchi- tremuratul, care are și el rolul de a ajuta la încălzirea corpului.

Când temperatura scade foarte mult, iar viața pisicii este în pericol, se creează fenomenul de vasoconstricție, adică corpul selectează zonele în care își concentrează căldura. Pentru a se menține în viață, organismul are nevoie în primul rând de buna funcționare a organelor interne – inimă, plămâni, ficat, rinichi, iar prin vasoconstricție sângele este direcționat doar în aceste zone în timp ce circulația către extremități se încetinește până când temperatura corpului ajunge la normal.

Acesta este momentul în care, dacă nu se intervine la timp, apar degerăturile. În cazuri foarte grave, degerăturile pot duce la pierderea părților afectate, care trebuie amputate.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atinci când pisica ta a degerat este să încălzești părțile înghețate cât mai repede posibil. Dacă sunt înghețate doar picioarele sau lăbuțele, le poți încălzi rapid într-un vas cu apă mai întâi la temperatura camerei, apoi din ce în ce mai caldă, până la 30-35 de grade.Nu freca și nu masa zonele afectate și nu aplica zăpadă sau gheață.

Mai multe detalii în revistă.