Aromoterapie pentru pisici

Aromoterapie pentru pisici

Aromoterapie pentru pisici

Toamna se numără bobocii! Este adevărat, dar toamna se numără și cazurile de anxietate, depresie și oboseală cronică. Și nu doar noi, oamenii, ne confruntăm cu acest gen de probleme ci și animalele noastre de companie. Departe de a fi o ramură nouă a medicinii naturiste, aromoterapia ne este acum la îndemână atât pentru remedierea propriilor afecțiuni cât și pentru a ne susține companionii.

Mirosurile de zi cu zi au funcții vitale. Simțul olfactiv este unul dintre simțurile pe care avem neinspirata tendință de a-l neglija, deși este parte integrantă din viața noastră. O simplă răceală care aduce cu sine dificultăți respiratorii și lipsa mirosului, este suficientă pentru a ne da seama cât de important este mirosul. Privați de acest simț, ne simțim pierduți într-o junglă necunoscută. Ar fi ciudat să gătim felul nostru de mâncare preferat și să nu-i simțim mirosul îmbietor. Sau să nu avem posibilitatea să ne delectăm cu îmbietorul parfum al florilor. Sau, în cele mai grave cazuri, cum ar fi izbucnirea unui incendiu, de exemplu, să nu simțim mirosul de fum care prevestește dezastrul. Deci simțul olfactiv este vital! De asemenea, o pisică sau un câine lipsiți de capacitatea de a adulmeca, ar deveni animale apatice. Prin nări, atât noi cât și animalele noastre de companie, percepem diferite mesaje, bune sau rele, care ne influențează trăirile interioare și ne ghidează, inconștient, modul de a ne comporta.

Fiecare dintre noi are în minte un miros de care-și aduce aminte cu drag, un miros legat de o persoană sau de o amintire plăcută. Dar ne naștem și rămânem diferiți și nu tot ce-i place unei persoane și raportează și celorlalți. Avem gusturi, senzații și trăiri diferite. Iar unii dintre noi chiar au ales să lucreze… „cu nasul”, utilizându-și la maximum simțul olfactiv în industria (mai degrabă aș numi-o artă) uleiurilor esențiale pure.

Ce reprezintă aromoterapia

Aromoterapia este o formă de medicină alternativă care utilizează uleiurile esențiale obținute din plante, făcând uz de memoria olfactivă, pentru a obține o stare de relaxare ca remediu adjuvant al diferitelor afecțiuni. Stimulând sistemul nervos, aromele uleiurilor esențiale, lansează un „ordin” de auto-reglare. Mai exact, aromoterapia pregătește corpul, organismul, pentru lupta contra unei maladii, stimulându-i sistemul de autoapărare modificând structura chimică a lichidelor din corp (saliva, sângele, limfa). În același timp, uleiurile esențiale influențează activitatea hormonală, echilibrul endocrin și reacțiile neurovegetative corporale. Se pare că japonezii au înțeles foarte bine rolul benefic al aromoterapiei, pentru că în birourile marilor corporații, și nu numai, se simt mirosurile binefăcătoare ale uleiurilor esențiale, cu rol de relaxare și reducere a stresului. Personal, am încercat atunci când am fost prinsă într-un amplu proiect și ore întregi am stat țintuită în fața calculatorului, să înmiresmez camera cu uleiuri de citrice. Efectul a fost o atenție și o concentrare mai bune dar și rapiditatea execuției îndatoririlor. Am observat că unele cabinete medicale umane dar și veterinare pun mare preț pe respectarea simțului olfactiv, utilizând uleiuri esențiale adaptate fiecărui sezon în parte.

Înainte de a intra în detalii despre cum aromoterapia influențează în mod pozitiv viața animalelor noastre de companie, trebuie să știm ce sunt de fapt aceste uleiuri esențiale.

Uleiurile esențiale

Deși numele de „ulei” te duce cu gândul la un lichid cu consistență grasă, unsuroasă, nu este deloc așa. Uleiurile esențiale sau uleiurile aromatice sunt esența înmiresmată a unei plante. Sunt lichide foarte concentrate care pot fi extrase din plante prin distilare cu vapori de aburi sau presare la rece. Distilarea este metoda cel mai des utilzată pentru extragerea uleiurilor folosite în aromoterapie. În funcție de uleiul dorit, folosim toată planta sau doar o parte din ea pntru a obține chintesența, structura biochimică. Compoziția uleiurilor esențiale este foarte complexă. Terpeni, aldehide și cetone, fenol, lactoni, esteri sunt compuși moleculari care se regăsesc în uleiurile esențiale. Acestea reprezintă chemotipul sau „familia chimică” a fiecărei plante utilizate, un fel de carte de identitate individuală. Foarte volatile, aceste molecule permit ca uleiurile esențiale să fie solubile în ulei și în alcool dar niciodată în apă.

Cum sunt utilizate uleiurile esențiale?

În mod normal, aromoterapia, fie că este recomandată de medic, fie că apelăm la ea pentru binele simțului olfactiv, poate fi realizată corespunzător doar cu ajutorul esențelor naturale. Pe piață există și uleiuri parfumate obținute prin procedee chimice. După cum spuneam anterior, esențele naturale posedă proprietăți moleculare specifice, acel faimos chemotip, o carte de identitate imposibil de recreat într-un laborator. Astfel că, un ulei de citrice sau de lavandă obșinut prin sinteză va fi perceput drept extraordinar, dar nu va aveea niciun efect benefic asupra sănătății, ba chiar poate fi cauzator de migrene.

Chiar și uleiurile esențiale de calitate trebuie să fie foarte pure. Un strop de ulei pe o bucățică de sugativă nu trebuie să lase o dâră de miros care să dureze foarte mult. În momentul în care cumperi un ulei esențial uită-te să fie scrisă pe flacon mențiunea că este obținut prin procedee botanice și biochimice. De asemenea, trebuie să fie specificată denumirea latinească a plantei care a dus la formarea sa, chemotipul și proveniența. Trebuie amintit faptul că din aceleași plante dar venind din zone diferite se vor extrage uleiuri cu proprietăți distincte.

Beneficiile uleiurilor esențiale asupra animalelor de companie

Medicina naturistă este la modă în rândul oamenilor și a câștigat teren și în lumea animalelor, mulți medici veterinari introducând în practicile lor terapiile naturiste, osteopatia, homeopatia, acupunctura, terapia cu florile lui Bach și, destul de recent, aromoterapia. Abia acum câțiva ani, medicii veterinari împreună cei care se ocupă în mod frecvent de aromoterapie, au început să recunoască beneficiile acestei minunate terapii. Atât pentru oameni, cât și pentru animale, uleiurile esențiale sunt antiseptice, detoxifiante și revitalizante, crescând rezistența la boală a organismului și întărind sistemul imunitar. De asemenea, uleiurile esențiale pot fi utilizate și pentru eliminarea/acoperirea mirosurilor de animal și pentru a purifica aerul de praf și alergeni. Dar aromoterapia nu însemnă doar esențe frumos mirositoare! Efectele sale pozitive asupra animalelor-în special asupra câinilor, cailor și pisicilor-sunt imediate, intense și de durată.

Felinele și aromoterapia

În cazul felinelor, a vorbi despre aromoterapie nu înseamnă că vom începe să aprindem în preajma lor lumânări parfumate sau bețigașe frumos mirositoare. Vom avea mare grijă și cu uleiurile esențiale pe care le vom utiliza pentru că pisica nu le tolerează pe toate. Folosirea acestora îi poate crește nivelul de toxicitate din organism, putând cauza chiar și moartea animalului. Principalul motiv pentru care pisica nu acceptă toate uleiurile esențiale este acela că nu le poate metaboliza, așa cum o fac oamenii sau câinii. Simptomele care ne confirmă faptul că s-a produs o intoxicație sunt lipsa apetitului și a energiei, vărsăturile, oboseala accentuată. Pentru că pisica are o piele foarte subțire, uleiurile pot fi absorbite foarte ușor la nivelul acesteia. De asemenea, pisicilor nu le sunt pe plac aromele foarte puternice și, în general, stau departe de ele.

Te întrebi, poate, ce rost mai are să vorbim despre aromoterapie în cazul pisicilor? Ei bine, pentru feline sunt benefici hidrosolii – apa condensată produsă în timpul distilării la abur a plantelor. Mai bine zis, soluția rămasă după ce se obține extractul din plante. Hidrosolii au o durată mai scurtă de viață, de circa șase luni, nu sunt la fel de concentrați ca uleurile esențiale, dar totuși au valoare terapeutică.

Continuarea, în revistă.