PLUSURI
În urma castrării şi a sterilizării, atât animalul cât şi proprietarul vor avea o serie de avantaje. Iată care sunt acestea:
* După sterilizare, pisicile vor deveni mai calme şi mai afectuoase, vor fi mai sănătoase şi vor trăi mai mult.
* Motanii devin mai calmi şi mai docili. Nu vor mai pleca în căutarea pisicilor şi nu se vor mai manifesta agresiv în prezenţa altor masculi. Ca urmare, riscul să se întoarcă acasă răniţi în urma luptelor teritoriale este foarte mic.
* Pisicile nu vor mai fi stresate în perioadele de călduri şi le va creşte pofta de mâncare.
* Femelele sterilizate înainte de vârsta de 1 an sunt cu 99,9 % mai puţin susceptibile să dezvolte diferite forme de cancer ale aparatului reproductiv.
* Vei ajuta astfel la stoparea suprapopulării cu pisici. O femelă şi puii săi pot produce peste 120.000 de pisoi în numai şase ani.
Numărul pisicilor fără stăpân, abandonate sau tratate cu cruzime se va micşora. Potrivit statisticilor, numai unul din patru pui de pisică îşi găseşte un cămin permanent.
La nivel mondial, zeci de milioane de pisici ale străzii mor annual pentru că nu există suficiente adăposturi pentru ele.

MINUSURI
Dacă ai o pisică de rasă, nu vei mai avea cum să obţii de la ea.
Operaţia poate duce la aparitia complicaţiilor. Cele mai multe sunt cauzate de anestezic. Acestea sunt însă rare, deoarece majoritatea medicilor fac un examen preoperatoriu, pentru a vedea dacă animalul este alergic sau prezintă intoleranţă la anestezic. În cazul în care medicul la care mergi nu obişnuieşte să facă acest examen, îi poţi cere acest lucru.
* În urma operaţiei, animalul va suferi dureri locale timp de câteva zile. În mod normal, medicul va prescrie medicamente care să diminueze durerile.
* Masculii castraţi pot face adesea infecţii urinare sau blocaj renal. În uretră, se pot forma cristale care pot împiedica urinarea şi pot duce la rupturi ale vezicii urinare. Există multe mărci de mâncare specială pentru pisici care controlează nivelul acidităţii urinei, ajutând la prevenirea acestei probleme.
* După operaţie, majoritatea pisicilor, atât masculii cât şi femelele, vor deveni mai calme şi vor consuma mai puţină energie, de aceea poate apărea creşterea apetitului şi ca atare creşterea în greutate.