Află cum să te pregătești

Locuiești într-un apartament și ai vrea să adopți o pisică. Ei bine, trebuie să te gândești destul de bine înainte de a lua o astfel de hotărâre, fiindcă o pisică de apartament necesită o îngrijire și o atenție deosebite.

Pentru ca un animal atât de independent precum pisica să ducă o viață fericită, într-un apartament trebuie să aibă o activitate regulată și diversificată. Altfel spus, o pisică de apartament are nevoie de condiții adecvate pentru a nu simți lipsa libertății. Unele persoane consideră că o pisică este fericită doar dacă are posibilitatea de a ieși afară.

Acest lucru nu este adevărat în totalitate, mai ales dacă pisica este obișnuită de mică să stea doar în interior. Așadar, dacă locuiești într-un apartament și îți dorești o pisică de interior, cel mai bine ar fi să-ți iei un pui și nu o pisică matură, care este deja obișnuită cu ieșirile în aer liber. Trebuie să alegi un animal care se poate adapta ușor vieții de apartament, nu unul care a prins deja gustul aventurii.

Nevoia de spațiu și mișcare

O pisică de casă are în primul rând nevoie de spațiu și de mișcare. Cu cât spațiul este mai mic, cu atât pisica are nevoie de activități care să-i înlăture plictiseala și sedentarismul. Activitatea fizică contribuie la echilibrul mental al pisicii. Așa că trebuie să te asiguri că animalul își consumă energia în mod constructiv. Pisica este o specialistă în activități scurte și intense, cum ar fi vânătoarea. Proprietarul unei pisici de apartament trebuie să se ocupe activ de aceasta, să inventeze jocuri care să-i dezvolte acesteia creativitatea, instinctul și inteligența. Ideal ar fi să îi oferi pisicii jucării care se mișcă, fac zgomot sau imită prada. Pe piață, în petshopuri, există o sumedenie de modele de jucării și ansambluri de joacă, create special pentru mâțele care au nevoie de activitate.

Marcarea teritoriului

Așa cum știi, pisica este un animal teritorial care trebuie să lase în urma sa marcaje olfactive sau vizuale. Marcarea se face prin frecarea diferitelor obiecte cu capul sau cu partea superioară a corpului. Glandele situate la nivelul obrajlor și al urechilor, în talpă și la baza cozii emană niște substanțe chimice numite feromoni, pe care pisica le lasă pe diferite obiecte, pentru a le însemna ca fiind ale sale. De asemenea, zgâriatul mobilei sau al pereților reprezintă o modalitate prin care pisica își marchează propriul teritoriu. Deși acest tip de comportament este unul normal, poate deveni deosebit de supărător pentru proprietari, de aceea obiectele confecționate din sisal- grifoare sau scretchere- nu trebuie să lipsească din casă.

Un alt tip de comportament este stropitul cu urină, de data aceasta specific masculilor necastrați, dar și femelelor sterilizate sau nu, care au tendința de a-și marca teritoriul din cauza stresului.

Acest comportament neplăcut poate fi prevenit prin socializarea pisicii care devine, astfel, afectuoasă, atentă și mult mai sigură pe ea. În cazul în care obișnuiește să-și marcheze teritoriul cu urină, nu curăța locul respectiv cu produse de dezinfectat puternic mirositoare, pentru că acestea nu fac decât să o stimuleze să aibă același comportament. Ceart-o cu blândețe și cu puțină răbdare și atenție, o vei dezobișnui de acest obicei.

Oferă-i tot confortul

Pisica de apartament trebuie să aibă întotdeauna un loc al ei, confortabil, ferit de curent, de apă, de aer rece, suficient de călduros. Este de preferat ca acest culcuș să fie amplasat lângă geam sau pe balcon, de unde pisica să poată privi afară. Acest amplasament reprezintă o modalitate de a se distra și totodată un liant între animal și mediul înconjurător. Amenajează-i un loc în care să aibă posibilitatea să se retragă atunci când simte nevoia.

Atenție la pericole!

Trebuie să știi că o pisicuță într-o casă pe care nu o cunoaște este precum un copil care vrea să descopere cât mai multe, fără a fi conștient de pericole. Puiul preferă să exploreze și cele mai ascunse locuri, de aceea există riscul să se accidenteze, însă cu puțină grijă, pericolul poate fi evitat.

Astfel, ai grijă la fierul de călcat, al cărui fir poate atrage atenția animalului, care poate fi lovit sau ars. De asemenea, nu lăsa niciodată pisica în apropierea vaselor cu apă sau mâncare fierbinte sau lângă cada cu apă caldă. Pisicile sunt atrase de căldură și se pot îneca sau opări într-un moment de neatenție. Nu lăsa ușa mașinii de spălat deschisă, fie și pentru câteva minute. Pisicile adoră să se ascundă în locurile întunecoase sau printre rufe și verifică întotdeauna înainte de a pune mașina în funcțiune. De asemenea, pisicilor le place să se joace cu fire și obiecte mici, așa că ascunde pe cât posibil cablurile aparatelor electrice și trusele de cusut. O altă măsură pe care o poți lua este să nu lași fereastra deschisă, pentru ca animalul de companie proaspat dobândit ar putea să cadă de pe pervaz sau chiar să sară în gol.

Dacă mai ai o pisică

Dacă intenționezi să aduci un nou prieten necuvântător în familie, s-ar putea să existe mici sau mari probleme. Dacă pisicile cresc încă de la început împreună sau au vârste similare, teoretic, nu vor apărea probleme teritoriale. Dacă este însă vorba despre doi motănei sau două pisici de vârste diferite, pot apărea tensiuni. Pisica mai în vârstă nu va accepta încălcarea teritoriului, iar puiuțul va dori să se joace constant. Așa că, fie renunți la idee și îi găsești micuțului un nou adăpost, fie adopți încă o pisicuță de vârstă similară celei micuțe. Astfel, cel mic va avea partener de joacă și nu va mai călca pe coadă pisica mai în vârstă. O altă soluție este să petreci mai mult timp cu pisoiașul pui și să îi pui la dispoziție multe jucării astfel încât să aibă mereu cu ce să își ocupe timpul.

Cum să asiguri armonia

Când două sau mai multe pisici au fost introduse cu succes în locuința ta, este foarte important să păstrezi armonia atât în casă cât și în litieră. Potrivit statisticilor, comportamentul neadecvat la folosirea litierei este principala cauză pentru care oamenii își abandonează pisicile. Dacă, după ce ți-ai consultat doctorul veterinar, ai exclus o cauză medicală pentru acest comportament, trebuie să ai în vedere interacțiunile dintre pisicile din casă. Specialiștii susțin că stresul cauzat de traiul alături de mai multe pisici poate duce la obiceiuri de urinare necorespunzătoare. Cea mai bună metodă de a evita astfel de probleme este să pui la dispoziția fiecărei pisici câte o cutie cu nisip, plus una de rezervă. După ce litierele sunt puse în locurile stabilite, este important ca acestea să fie menținute curate.

De altfel, litierele reprezintă doar un exemplu cu privire la încercările unei persoane care dorește să trăiască alături de mai multe pisici. Fiecare pisică trebuie să aibă propriile jucării, propriul culcuș și propriile boluri pentru apă și mâncare. De asemenea, trebuie să te asiguri că există și un spațiu unde pisica să poată petrece un anumit timp singură. Și o ultimă recomandare: dacă ai pisici de ambele sexe, este foarte important ca acestea să fie sterilizate, mai ales în cazul femelelor.