Află cât de deșteaptă e pisica ta

Te-ai întrebat vreodată ce IQ are pisica ta? Ei bine, s-a demonstrat recent că pisicile sunt animale foarte inteligente, chiar dacă temperamentul independent ne face să ne cam îndoim de acest lucru. Micuțele feline reușesc chiar să rețină informațiile pe o perioadă lungă și acționează după ce au analizat toate posibilitățile și nu în mod instinctiv, așa cum am putea crede.

Un lucru e sigur: pisica este un animal cu personalitate, care niciodată nu va ezita să-ți ceară tot ce-și dorește, fie că este vorba de puțină atenție, fie că vrea să se joace sau cere mâncare. Va mieuna până va obține ceea ce își dorește de la tine sau ți se va cuibări în brațe ca să o alinți. Ce-i drept, uneori pisicile par indiferente, nu reacționează când le strigi sau când vorbești cu ele, însă se folosesc de această metodă pentru a obține ceea ce vor de la tine, adică te folosesc pentru a-și atinge scopurile, și dau, ca atare, dovadă de inteligență.

Cu alte cuvinte, o pisică știe să-și impresioneze stăpânul și să-l manipuleze. Ea va ști când urmează să vii acasă, orientându-se după pașii pe care-i faci. Va fugi înaintea ta să te întâmpine când ajungi acasă, însă va ști cum să se ferească pentru a nu fi lovită cu ușa pe care o vei deschide.

Unui stăpân îi va fi mult mai ușor să-și cunoască animalul, dacă îi oferă multă atenție, observă unde îi place să doarmă, cum miorlăie când vrea ceva anume, dacă este mofturoasă la mâncare, etc. Prin aceste metode, o ajuți să se lege afectiv de tine și îți dai seama cât de inteligentă este ea de fapt.

Mai mult decât instinct

Pisica nu reacționează doar instinctual, fiindcă se pare că-și gândește orice mișcare înainte de a acționa, folosindu-se de simțurile foarte ascuțite pe care le posedă. Așadar, este foarte atentă la tot ce o înconjoară, și cercetează orice îi iese în cale. Atunci când vânează, se oprește și se uită fix spre pradă, analizând fiecare mișcare pe care urmează să o facă, pentru a nu-i scăpa vânatul. Aceste lucruri se petrec foarte rapid, iar aceasta este o dovadă că pisica gândește cu rapiditate. Totodată, pisica este receptivă la stimuli precum televizorul sau radioul. Nu te-ai întrebat vreodată de ce pisicile fără stăpân știu să traverseze strada, numai după ce, în prealabil, s-au asigurat că nu există niciun pericol? De asemenea, s-a demonstrat că pisica poate să rețină informații sau evenimente cu care intră foarte rar în contact, la fel ca pe cele cu care se confruntă zilnic.

Inteligență dobândită

Inteligența pisicii se dobândește pe parcursul vieții, fiindcă, la fel ca oamenii, pisicile nu se nasc învățate. Ele acumulează și fructifică informațiile de-a lungul vieții. Încă de când sunt mici, puii învață de la mama lor regulile de igienă și unele reguli de comportament, privind și imitând ceea ce văd la mama lor. Învață rapid să imite ceea ce văd la cei din jurul lor, indiferent dacă este vorba de pisica-mamă sau mai târziu de stăpânul acestora. Fiind animale ambițioase, ele nu renunță să facă un anumit lucru dacă nu le iese de prima dată.

Capacitatea de a acumula informațiile treptat, pe durate foarte lungi de timp, se datorează memoriei lor foarte bune. Imitând ceea ce văd la stăpânii lor, pisicile pot chiar să învețe să deschidă ușa, să aprindă sau să stingă lumina.

Memorie bună

Maniera de a folosi informațiile acumulate demonstrează deprinderea pisicilor de a găsi cea mai bună soluție în cele mai grele situații. Astfel, dacă vei duce pisica într-o încăpere în care nu a mai fost niciodată, aceasta se va folosi de toate simțurile pentru a cerceta noul spațiu. Mirosind și adulmecând cu foarte multă atenție fiecare obiect din camera respectivă, pisica va reuși să adune informații foarte utile pentru ea despre mediul în care se află. La un moment dat, ea ar putea avea nevoie de ele chiar și pentru a supraviețui.

Pisicile au așadar capacitatea de a reține informațiile pe o perioadă de timp foarte lung, depășind la acest capitol câinii.

Un recent studiu realizat de dr. Norman Maier, de la Universitatea din Michigan, relevă faptul că pisicile au un IQ mai ridicat decât al câinilor și chiar al urangutanilor. La studiu, au participat mai mulți câini și pisici. Animalele au fost puse în fața unor cutii și au fost învățate că doar sub una dintre ele pot găsi hrană. Cutia respectivă avea deasupra o lampă aprinsă. Studiul a fost oprit și, după un timp, animalele au fost puse în fața acelorași cutii, însă lampa a fost stinsă. Câinii nu au mai știut care era cutia cu mâncare, nici după cinci minute, în timp ce pisicile au revenit la cutia respectivă chiar și după 16 ore.