Soluţii pentru o readaptare ușoară

Tocmai te-ai întors din concediu şi ţi-ai recuperat pisica de la prieteni sau de la pensiunea unde ai lăsat-o în grijă. Dar readaptarea pisicuţei tale nu este chiar atât de uşoară. Află cum să o ajuţi să revină la vechiul mod de viaţă în rândurile care urmează.

Viaţa alături de o pisică este plină de surprize şi, uneori, este mai grea decât ţi-ai fi imaginat la început. Când ţi-ai luat un astfel de animal de companie, eşti conştient că ţi-ai asumat anumite responsabilităţi şi nu trebuie să uiţi că pot apărea schimbări neprevăzute, care afectează viaţa micuţei blănoase. Una dintre aceste schimbări este plecarea ta în vacanţă şi încredinţarea pisicii unui prieten, unei cat sitter, sau unei pensiuni speciale pentru animale.

Pisica este un animal solitar care are nevoie de socializare și nu un animal social care are nevoie de singurătate. Cum pisica nu percepe trecerea timpului ca noi, oamenii, nu se va întreba ce ar putea face când lipsești. Își va organiza rutina în funcție de activitatea din casă.

De aceea, am putea spumne ca o pisică nu are capacitatea de a se plictisi. Poate suferi de anxietate de separare sau îi pot lipsi stimularea și activitatea fizică.

Știm că pisica este un animal teritorial. Va prefera, așadar, să rămână pe teritoriul său și să aibă un prieten sau o persoană care să aibă grijă de ea, zilnic sau o dată la două zile pentru a-i curăța litiera, pentru a-i pune apă și mâncare în bol, pentru a se juca cu ea.

Opțiunea de a lăsa pisica acasă atunci când ești în concediu nu este perfectă dar este, în mod sigur, preferabilă stresului cauzat de o schimbare de teritoriu. Asta nu înseamnă să o lași singură acasă săptămâni întregi fiindcă, așa cum spuneam, o pisică are nevoie să socializeze și să fie activă.

Odată revenit însă din vacanţă, a sosit momentul să-ţi recuperezi pisica şi de aceea este important să ştii că blănoasa ta va avea nevoie de o perioadă de readaptare, dar şi de o atenţie specială din partea ta în această perioadă.

Bucurie sau indiferenţă

De obicei, marea majoritate a pisicilor îşi întâmpină stăpânul cu manifestări de bucurie. Dar sunt şi cazuri în care pisica poate face pe supărata, încercând să-ţi aplice astfel o “pedeapsă” pentru faptul că ai lipsit atâta vreme. În egală măsură, se poate întâmpla să te ignore pur şi simplu. Oricare ar fi modul de încredinţare pe care l-ai ales pentru pisica ta, trebuie să ştii că această perioadă cât a stat departe de casă a produs o ruptură în obiceiurile cotidiene ale prietenei tale. Locul de dormit este altul, chiar dacă i-ai adus de acasă coşuleţul sau perniţa preferate, spaţiul de luat masa este şi el diferit, deşi nu ai uitat să-i aduci bolul pe care îl preferă, iar ritmul de viaţă se poate modifica de asemenea, fiindcă mediul în care trăieşte fie şi pentru o scurtă perioadă de timp, este unul diferit. Şi să nu mai vorbim de eventuala prezenţă a altor animale, o situaţie cu adevărat nouă pentru micuţa ta prietenă.

Ce poţi face

Pentru o readaptare reuşită este indicat să ţii cont de câteva aspecte care se vor dovedi foarte utile. În primul rând, nu trebuie să ignori o posibilă prezenţă a puricilor, căpuşelor şi a viermilor intestinali. În condiţiile în care pisica s-a aflat într-o pensiune felină, la ţară sau a intrat în contact cu alte animale, este posibil să vină de acolo cu paraziţi, pe care îi poţi elimina fie printr-o deparazitare externă, fie printr-una internă.

De asemenea, un alt doilea lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici starea urechilor pentru a observa să nu fie vorba cumva de râie. Râia este o boală foarte contagioasă, care se transmite foarte uşor.

Dacă pisicuţa s-a aflat la ţară şi a stat mai mult în natură, verifică să nu aibă răni, abcese, infecţii ale pielii sau să nu aibă ţepi înfipţi în lăbuţe. Verifică, de asemenea, greutatea animalului: dacă a fost deprimată din cauza absenţei tale sau a primit o alimentaţie ceva mai diferită decât cea cu care era deja obişnuită, este posibil ca pisica să mai piardă din greutate. Dar, în egală măsură, se poate întâmpla să fi fost răsfăţată şi să se îngraşe. În ambele cazuri, va trebui să faci în aşa fel încât animalul să reajungă la greutatea iniţială. Poţi mări sau scădea, după caz, raţia de mâncare

în proporţie de 10 la sută, până în momentul în care pisica îşi va recâştiga forma de altădată.

De asemenea, trebuie să ai grijă la alimentaţie: multe pisici sunt sensibile la schimbarea hranei. O variaţie bruscă în alimentaţie poate crea o tulburare digestivă serioasă. Dacă vrei să revii la hrana anterioară, este indicat să ai în vedere o perioadă de tranziţie de 5 până la 8 zile, timp în care să amesteci cele două tipuri de hrană şi să reduci progresiv cantitatea vechiului aliment crescând proporţia noului aliment. Pentru o pisică ce şi-a petrecut majoritatea timpului afară şi este nevoită acum să se întoarcă la viaţa de apartament, este recomandabil să nu faci o ruptură prea bruscă. Va trebui ca, în primele săptămâni, să o stimulezi să facă mişcare, să fugă prin apartament pentru a-şi reduce treptat consumul de energie, până la revenirea la normalitate.

Oricare ar fi modul de încredinţare pe care l-ai ales pentru pisicuţa ta pe perioada vacanţei, aceasta va fi întotdeauna foarte fericită să-şi regăsească stăpânul şi vechile tabieturi.