Cum e mai bine pentru pisica ta?

Te gândești să adopți o pisică și una dinte întrebările pe care ți le pui este următoarea: ar trebui să o țin numai în casă sau să o las liberă pe afară? Ei bine, părerile sunt împărțite, unii afirmând că este mai bine ca pisica să iasă afară și să se plimbe în voie, iar alții că micuța felină ar trebui să trăiască în interior. Cum e mai bine? Te ajutăm să te decizi prezentându-ți în detaliu avantajele și dezavantajele ambelor variante.

De ce în apartament?

Statisicile arată că o pisică bine hrănită și îngrijită are o speranță de viață de 15-20 de ani, în timp ce una care stă numai afară, în aer liber, trăiește în medie 4-5 ani. Așadar, calitatea vieții este principalul motiv pentru care proprietarii de pisici aleg pentru micuța lor patrupedă o viață exclusiv indoor. Ținând pisica în casă, aceasta va fi ferită de o serie de pericole cum ar fi: să fie lovită de o mașină, să fie rănită de alți oameni sau alte animale, să contracteze diverse boli sau să se infesteze cu paraziți. Astfel, la originea duratei de viață mai scurte a pisicii outdoor, stau o serie de cauze, printre cele mai curente numărându-se: pericolele străzii, accidentele care pot avea loc oricând, cu consecințe uneori dramatice, câinii agresivi, persoane rău intenționate, pesticidele și alte otrăvuri, afecțiuni mortale precum: leucemia felină (FELV), imunodeficiența felină (FIV), peritonita infecțioasă felină, o boală extrem de contagioasă, pe care pisica o contactează atunci când vine în contact cu alte pisici. Este evident că un animal care trăiește afară are mai multe șanse să contacteze una dintre aceste boli pentru care, în afara leucemiei feline, nu există încă un vaccin a cărui eficacitate să fie probată.

De ce afară, în aer liber?

Prin natura lor independentă, pisicile au o adevărată plăcere să exploreze tot felul de locuri, având nevoie de libertate în mediul exterior pentru a fi pe deplin fericite. Viața în aer liber sau cele câteva incursiuni periodice în mediul exterior, oferă stimulii naturali pe care pisicile i-ar putea găsi interesanți și distractivi. Astfel, pisicile găsesc afară sau în grădină copaci în care să se cațere, pe care să-și tocească gheruțele, își exersează instinctele de vânătoare găsind șoareci și gâze, și au ocazia să se bucure din plin de lumina soarelui, și să dormiteze atât cât poftește.

De asemenea, lumea exterioară este un mediu potrivit pentru o felină care vrea să-și etaleze diversele comportamente, cum ar fi zgâriatul și urinatul pentru a-și marca teritoriul. În cazul în care pisica ta manifestă aceleași comportamente și în interiorul casei, acestea devin o problemă care va trebui rezolvată pentru a-ți putea păstra căminul locuibil. În cazul în care ai adoptat o pisică fără stăpân, aceasta va dori mai mult să iasă afară față de o felină care a trăit dintotdeauna în casă. O pisică fără stăpân are toate șansele să-ți facă viața dificilă sau să te determine să găsești noi și noi soluții și jocuri pentru a o reține în casă cât mai mult timp.

Dezavantajele vieții outdoor

Alte afecțiuni care pot fi contactate atunci când pisica își duce viața numai în aer liber sunt rabia (turbarea) dar și SIDA felină (virusul imunodeficienței feline), o boală fatală care afectează până la 14% din populația de pisici. Afecțiunea este transmisă de la pisică la pisică prin sânge și salivă. Acest lucru se produce în principal prin intermediul mușcăturilor, așa că motanii și pisicile crescute afară care se hârjonesc cu alte pisici prezintă riscul cel mai mare de contaminare.

Un alt pericol îl reprezintă paraziții cum ar fi puricii, căpușele și viermii intestinali care ”atacă” de obicei pisicile crescute afară.

De asemenea, pisicile crescute afară pot fi atacate de animalele sălbatice sau de cele domestice fără stăpân. Oricât de neplăcut ar fi să îți imaginezi acest fapt, pisicuța ta poate avea de suferit în urma accidentelor rutiere, a otrăvirilor, a mutilărilor, a prinderii în capcane și a abuzurilor de orice fel. Pisicile care trăiesc afară trebuie să facă față condițiilor meteorologice aspre și problemelor fizice care le însoțesc, cum ar fi degerăturile sau insolația.

De asemenea, este foarte probabil ca vecinii tăi să nu îți iubească prea mult pisica care sapă în grădinile lor sau care-și face necesitățile pe proprietatea lor. Ca urmare, dacă trăiește mai mult afară pisica poate fi victima vecinilor, care-și vor rezolva problema pe cont propriu.

Și încă un ultim aspect de care este bine să ții seamă: pisicile nesterilizate/ necastrate cărora proprietarii le permit să hoinărească afară după bunul plac contribuie la suprapopularea străzilor cu animale fără stăpân prin reproducerea la întâmplare.

Cum e mai bine?

Scoaterea unei pisici crescute în casă afară nu reprezintă rezolvarea unei probleme de comportament, iar lăsarea pisicii afară nu reprezintă o asigurare că aceasta nu va dezvolta o problemă de comportament atunci când intră în casă. Pe de altă parte, ținerea unei pisici în casă nu este complet lipsită de riscuri și nu există nicio asigurare că pisica nu va contacta o boală contagioasă. O altă soluție, mult mai convenabilă atât pentru stăpân cât și pentru pisică este aceea în care pisica are voie să iasă din casă dar sub supravegherea stăpânului. Există mai multe variante de supraveghere: fie o lași afară într-o curte îngrădită (dacă spațiul îți permite), fie folosești o lesă cu ham. Dacă optezi pentru cea de-a doua variantă, ține minte că o pisică nu va merge după tine, ci tu după ea, așa că este bine să o lași să meargă în ce direcție vrea ea. Dacă gardul din curte este în așa fel construit încât pisica să nu se poată cățăra pe el, atunci o poți lăsa liniștit afară, iar ca să eviți o activitate de rutină, închizând și deschizând ușa de multe ori, poți amenaja o ușă pentru pisică, în petshopuri existând o multitudine de modele din care să poți alege cea mai bună variantă.

De asemenea, dacă pisica ta obișnuiește să iasă la plimbare, gândește-te la posibilitatea de a monta la zgarda pisicii un medalion de identificare cu adresa și telefonul tău, sau și mai bine ai în vedere posibilitatea de microcipare a animalului. Dacă te gândești la acest lucru, întreabă-ți medicul veterinar care ar trebui să-ți dea toate detaliile necesare.

Punând în balanță toți acești factori, va trebui să te decizi cum e mai bine pentru pisicuța ta, fiindcă tu știi ce e mai bine penru ea.