Ghidul îngrijirii corecte

După cele mai bine de două luni de gestație, pisica ta a fătat o frumusețe de puișori, iar tu ai trecut cu bine peste emoțiile și grijile acestui moment. Dar greu abia acum începe fiindcă proaspăta mămică, dar și puișorii săi, vor avea nevoie de întreaga ta atenție și preocupare.

Pisica lăuză trebuie să aibă în apropierea culcuşului bolurile cu hrană, apă şi o litieră. Toate acestea trebuie puse undeva unde ea poate ajunge, dar puiuţii nu. În primele zile după ce a fătat, urmăreşte-o îndeaproape, vezi dacă mănâncă, dacă bea apă şi dacă folosește litiera.

După două- trei zile de la fătare, apetitul pisicii lăuze va creşte. Va mânca de două ori mai mult decât pe vremea când era gestantă. Va avea nevoie, în mod constant, de mâncare de calitate pentru pisicuţe, dar şi de apă, pentru a-şi menţine greutatea. În plus, dacă veterinarul recomandă, trebuie să îi dai vitamine şi minerale. Ideal e să-şi menţină aceeaşi greutate pe care o avea la momentul împerecherii.

Reguli de îngrijire

Fiecare glandă mamară şi fiecare sfârc trebuie verificate cel puţin o dată pe zi, pentru semne de roşeaţă, scurgeri sau alte probleme. Dacă pisica face mastită (o infecţie a glandei mamare), trebuie sa contactezi imediat veterinarul. În forma sa incipientă, această boală poate fi rezolvată relativ ușor, „mulgând” glanda respectivă şi protejând-o cu comprese calde. Uneori, e nevoie de antibiotice, însă doar un veterinar poate prescrie un astfel de tratament. Dacă mastita se răspândeşte şi la celelalte glande, pisicuţele trebuie hrănite cu biberonul. De asemenea, ca să nu își zgârie mama, ghearele pisicuţelor trebuie tăiate.

Un lucru pe care mai trebuie să-l știi este că pisica mamă va avea scurgeri de sânge din vulvă, însă cantitatea de sânge va scădea treptat, culoare va fi din ce în ce mai închisă şi în două-trei săptămâni, se va vindeca de tot.

Îngrijirea puilor

Puii sănătoși trebuie să fie durdulii, viguroși și să bea lapte la fiecare două ore. Dacă se hrănesc până au abdomenul rotund şi dorm liniștit, înseamnă că mănâncă suficient. Dacă miaună şi se agită, înseamnă că nu mănâncă destul. S-ar putea să înghită aer şi asta să le facă abdomenul să pară mai umflat. Pe măsură ce obosesc, se liniştesc şi nu mai plâng.

La doar câteva zile de la prima alăptare, puii îşi aleg un sfârc preferat, pe care îl găsesc de fiecare dată cu uşurinţă, după miros. Înaintea alăptării, în timpul alăptării şi imediat după, pisica lăuză le linge puilor stomacul şi zona perineală, ca să le stimuleze procesele excretorii.

Un pui de pisică normal cântăreşte 100 grame, plus-minus 10 grame, la naştere. Dacă are sub 90 grame, şansele să nu supravieţuiască sunt destul de mari. În fiecare zi, puii trebuie să ia în greutate între 7 şi 10 grame, chiar dacă în primele 24 de ore de la naştere, s-ar putea să slăbească. După 14 zile, greutatea iniţială a unui pui ar trebui să se dubleze. Pisoiașii trebuie cântăriți în fiecare zi, sau măcar o dată la două zile, pentru primele două săptămâni de viaţă, apoi de câte două-trei ori pe săptămână, până la înţărcare. Dacă nu se îngraşă, probabil că puii sunt bolnavi.

Pe la trei-patru săptămâni, pisoiașii vor începe să-şi imite mama, învăţând astfel să mănânce şi să bea singuri. Este indicat să le cumperi un bol mai puţin adânc, la care să poată ajunge uşor şi să începi să îi hrănești, treptat-treptat, cu mâncare specială pentru puii de pisică.

După masă, așază puiuții lângă mama lor, care îi va curăţa şi îi va stimula să excreteze. De regulă, în jurul vârstei 7-8 săptămâni, pisoii trebuie să fie înţărcați, să bea apă, să mănânce hrană uscată şi să folosească litiera.

Primele vaccinuri

Puii care nu par sănătoși trebuie examinați imediat de către un veterinar. Acesta va căuta eventualele defecte de naştere. În unele cazuri, puii nu vor putea fi salvați. Dacă puii au supravieţuit primelor patru zile, riscurile sa păţească ceva se înjumătăţesc.

La 6-7 săptămâni, vor trebui efectuate primele vaccinuri.

Puii de pisică se nasc fără dinţi. Cei de lapte încep să apară pe la două săptămâni de viaţă şi până la opt săptămâni, puiuţul va avea toţi dinţişorii. Când se nasc, au ochii închişi şi durează între 7 şi 10 zile până îi deschid. Nu trebuie să forţezi acest proces, pentru că ochii nedezvoltaţi ai puilor nu sunt pregătiţi să facă faţă luminii puternice. Unele pisici îşi deschid ochii după doar o zi, altele după 3-4 zile. Retina se maturizează pe la vârsta de 5 săptămâni. Abia atunci, pisica poate vedea clar.

După 14 zile, se deschid şi urechile, iar după vârsta de 4 săptămâni, pisicuţa ar trebui să audă bine. De multe ori, când puiul e laolaltă cu celelalte pisicuţe, stăpânii nu observă ca e surd, însă acest defect devine vizibil când puiul e singur, într-o locuinţă nouă.

Relația mamă- pui

După ce puii au împlinit două- trei săptămâni, mama începe să petreacă tot mai mult timp departe de puii ei. Pentru a-i proteja şi a-i stimula, amenajează-le un ţarc special unde să aibă suficiente jucării moi pe care să le alerge. Nu lăsa jucării să atârne dacă nu eşti în zonă, fiindcă puiuții şi-ar putea prinde capul, atunci când se joacă, în aţele care atârnă. Când au între 2 şi 7 săptămâni, pisicuţele trec printr-o perioadă de socializare, însă crescătorul trebuie să le încurajeze, să le ducă prin toată casa. Astfel, puii vor face cunoştinţă cu mediul înconjurător şi cu obiectele sau locurile obisnuite din locuinţă. Trebuie să se obişnuiască şi cu sunetele pe care le vor auzi în fiecare zi: sirene, sunetul maşinilor, lătratul câinilor etc. Nu forţa însă lucrurile, dacă puii se sperie prea uşor, calmează-i. Vorbeşte-le încet şi mângâie-i pe sub bărbie.

De altfel, în această perioadă, trebuie să te ocupi de fiecare pui, câte 30-40 de minute pe zi: să-i mângâi, să te joci cu ei şi să le vorbeşti pe un ton cald. Astfel, cu răbdare și multă afecțiune din partea ta, vei reuși să-i socializezi și să-i determini să se adapteze ușor în mediul casei tale.

Raluca Ene