O pisică sănătoasă, un stăpân fericit. Nu este un slogan, este pura realitate aunci când vorbim de îngrijirea animăluțelor noastre de companie. Dacă pisicuța este sănătoasă, vioaie, mai mereu pusă pe șotii, și viața ta, a stăpânului ei, este mai fericită, mai animată, mai plină de bucurii și mai liniștită. Dar ca să fie sănătoasă, trebuie să-i acorzi o îngrijire corespunzătoare. Iată, mai jos, un scurt decalog al îngrijirii pisicii.

1. Petrece mai mult timp cu ea! O pisică adoră compania stăpânilor și a oamenilor în general. Joacă-te cu ea de câte ori ai ocazia, cumpără-i jucării interactive, circuite de joacă, fiindcă mișcarea o va menține în formă, îi va alunga plictiseala și în plus va întări legătura afectivă dintre voi.

2. Învaţă să-i interpretezi torsul! Torsul nu este doar o expresie a mulțumirii. Este, înainte de toate, un mod de comunicare foarte important pentru pisică, la fel ca vocalizele și anumite poziții ale corpului. Pisica toarce atunci când vrea să ne transmită un mesaj. Se află, probabil, în fața unei situații inedite, sau toarce pentru a-și păstra calmul, îi este teamă sau suferă. Torsul îi permite să înfrunte un episod traumatizant, și deseori vei vedea cum o pisică toarce pe masa de control a veterinarului, pentru a se liniști, la fel cum o pisică rănită sau bolnavă recurge la tors pentru a încerca să reducă stresul. Dacă vei observa o pisică atunci când fată, vei vedea că toarce cu putere în timpul travaliului, aceasta fiind o modalitate de a-și face curaj în timp ce aduce pe lume puii de pisică.

3. Schimbă-i nisipul din litieră în fiecare zi! Doar aşa pisica ta va avea parte de o igienă bună și va fi astfel sănătoasă și fericită. Asigurarea unei litiere curate este una dintre responsabilitățile de bază ale unui proprietar de pisici. Și cum astăzi în magazinele de specialitate poți alege dintr-o gamă foarte variată de modele de litiere și tipuri de nisipuri, trebuie doar să ai bunăvoință în acest sens.

4. Hrăneşte-o corect, cu o alimentație de calitate! Hrana pe care o alegi trebuie să conțină în primul rând proteine din carne, fiindcă pisica este prin excelență un carnivor, și bineînțeles toată gama de nutrienți de care o pisică are nevoie în dezvoltarea sa. Poți începe prin a citi informațiile despre nutriția pisicuțelor pe care ți le pregătim număr de număr în revista noastră. O altă regulă este să-i alegi un loc ferit și liniștit unde pisica să poată mânca, un loc care nu trebuie să se afle niciodată lângă litieră. Este un lucru esenţial pentru echilibrul alimentar al animalului. Nu-i oferi ciocolată! Chiar dacă ar fi mulţumită să mănânce o bucăţică, nu trebuie să cedezi în faţa ei, deoarece ciocolata este foarte periculoasă pentru sănătatea pisicii.

5. Scoate alimentele din frigider înainte de a o hrăni! Pisica preferă hrana la o temperatură de circa 38°C (aceasta este temperatura prăzii). În cazul unei pisici dificile, poţi chiar să-i încălzeşti mâncarea, deoarece adoră mirosurile puternice de mâncare caldă, dar fără să depășești valoarea susmenționată.

6. Pune-i întotdeauna la dispoziţie apă proaspătă! Dacă are vreun dubiu legat de igienă, pisica va prefera să bea apa direct de la robinet. Așa că, ai grijă să-i lași mereu la îndemână un bol cu apă curată. Sau poți opta pentru adăpătoarele tip fântână care au avantajul că purifică și curăță apa, asigurând o bună oxigenare a acesteia şi stimulând pisicile să bea apă.

7. Nu uita s-o deparazitezi periodic! Pentru a verifica dacă pisica are purici, iată un truc simplu: aşeaz-o pe o hârtie albă, ud-o pe o mică suprafaţă a corpului, aşteaptă câteva minute, apoi piaptănă locul respectiv. Dacă pe foaie vei observa minuscule puncte roşii înseamnă că pisica are purici. Aceştia hrănindu-se cu sânge, imediat ce iau contact cu apa, devin roşii. În pet-shop-uri există o varietate de produse antiparazitare, de la simple zgărzi, la picături sau șampoane cu rolul de a îndepărta paraziții externi din blana pisicii.

8. Ai grijă la transport! Dacă doreşti să călătoreşti cu pisica în străinătate, evită s-o transporti într-o cuşcă mică, deoarece pisica nu se va simţi bine. Interesează-te ce vaccinuri sunt obligatorii în ţările în care vei călători.

9. Respectă-i intimitatea! O pisică are oroare să fie surprinsă în momentul în care își face necesitățile. Aşa că instalează litiera într-un loc liniştit, cât mai departe de zona cea mai circulată din casă.

10. Evită s-o mângâi pe burtă! Aceasta fiind o zonă vulnerabilă, iar pisica poate să se indispună imediat, uneori devenind chiar agresivă.