arcuiesc

Î: Sunt interesată de comportamentul pisicilor și de aceea aș vrea să știu care este mesajul pe care vor să ni-l transmită micuțele feline atunci când își arcuiesc spinarea? Vă mulțumesc.

R: Atunci când se simte în primejdie, pisica încearcă să se apere, încercând să pară agresivă. O vedem din lateral, cu spatele arcuit și cu blana zbârlită. Urechile sunt culcate pe spate, colțurile gurii sunt ridicate și își descoperă dinții, mustățile sunt trase pe lângă cap și nasul este încrețit.
Frica poate sta la baza arcuirii spinării pisicii. Așadar, pisicile care afișează această postură sunt speriate și se apără, așa că încearcă să pară mai mari și mai amenințătoare. Arcuirea spatelui este însoțită de zbârlitul părului (în special pe spate și coadă), ceea ce se numește piloerecție (“pil” în latină înseamnă păr). Este la fel ca „pielea de găină”. Piloerecția este cauzată de contracția unor mușchi minusculi de la baza firelor de păr care ajută un animal să pară mai mare. Pisicile nu sunt singurii membri din regatul animalelor care folosesc această tactică. Mai multe animale iau o poziție defensivă atunci când se simt amenințate. De exemplu, cobra își ridică partea din față a corpului și își întinde gâtul ca o streașină; mamiferele, inclusiv câinele, își zbârlesc părul sau blana; șopârlele inspiră și apoi își țin respirația, iar peștii își ridică aripioarele colorându-se mai intens.