Cand trebuie sa chemi medicul

Cand trebuie sa chemi medicul

În ultima vreme, ai observat unele shimbări minore în felul de a fi al pisicii tale, dar ai considerat că nu e neapărat necesar să chemi medicul veterinar. Uneori, însă, o clipă de neglijență face diferența dintre un caz banal și o urgență reală. Află mai jos când e musai să pui mâna pe telefon și să chemi medicul.

Pisica este un animal adaptabil și de aceea chiar dacă uneori observă mici schimbări în rutina zilnică a felinei, stăpânii nu consideră necesar să cheme medicul veterinar. La prima vedere, multe dintre semnele care anunță o boală nu par îngrijorătoare. Este cazul anemiei, afecțiune care poate să treacă total neobservată, iar pisica ajunge deseori la veterinar în stare foarte gravă. În această situație, nivelul hemoglobinei scade iar numărul globulelor roșii se diminuează. Sângele nu mai poate fixa cantitatea suficientă de oxigen, iar animalul va deveni din ce în ce mai apatic.

Semne de îngrijorare

Trebuie să chemi neapărat veterinarul dacă observi o serie de schimbări la pisica ta.

Dacă, de exemplu, micuța felină mănâncă rapid sau abia se atinge de hrană, dacă își pierde brusc pofta de mâncare, este cazul să te îngrijorezi.

De asemenea, fii atent la dimensiunile, culoarea, consistența și mirosul fecalelor pisicii. Observă care este culoarea și cantitatea normală de urină dar și cât de des urinează felina. Diareea, constipația sau retenția urinară constituie semnale de alarmă, iar pisica trebuie dusă cât mai repede la veterinar. O pisică merge, în mod normal, cu pași mari, măsurați. Modificările stilului de mers pot semnala și ele o rană sau apariția artritei.

Pisica ta are întotdeauna chef de joacă? Este energică, aleargă dintr-un loc în altul în loc să meargă? Pisicile devin mai puțin active pe măsură ce îmbătrânesc, dar chiar și o pisică matură se joacă atunci când descoperă o jucărie interesantă. Așa că modificările bruște în nivelul de activitate pot semnala o rană, o stare de letargie sau depresie, toate acestea fiind simptome pentru care ar trebui să mergi la veterinar.

De asemenea, se știe că pisica își petrece o mare parte din timp curățându-se. Dacă nu se mai spală regulat, blana ei devenind unsuroasă, mată, ciufulită, poate însemna că are artrită sau este deprimată și ca atare este un semnal că are nevoie de ajutor. Pe de altă parte, o pisică ce începe din senin să își curețe în exces o anumită parte a corpului poate suferi de o iritație a pielii, cauzată de purici sau căpușe și ar trebui văzută de un veterinar.

De asemenea, ar trebui să te îngrijorezi dacă:

  • pisica strănută sau tușește în mod repetat;
  • dacă este vorba de stări de vomă sau de diaree;
  • dacă mâța respiră greu și mișcările toracice sunt ample, ceea ce poate indica prezența lichidului toracic;
  • dacă observi porțiuni tari sub piele sau aproape de mamele (posibile tumori);
  • când este vorba de scurgeri vaginale de puroi sau de sânge (semn de enterită sau cancer uterin);
  • sete crescută, însoțită de urinări frecvente (semn de insuficiență hepatică, renală sau de diabet);
  • pisica urinează în afara litierei;
  • merge la litieră și nu face decât câteva picături de urină (ar putea fi vorba de cistită);
  • devine agresivă sau mușcă (are probabil dureri de dinți);
  • se lovește de mobilă în timp ce merge (pierderea vederii în caz de hipertensiune).

Cum poți evita complicațiile

Pentru a evita complicațiile, este foarte important să-ți cunoști pisica. Trebuie să o observi îndeaproape și să sesizezi toate schimbările din comportamentul ei: obiceiurile alimentare, cele de excreție și mersul. Ca atare, este indicat să o obișnuiești de când e pui cu periatul blăniței și cu tăiatul gheruțelor. Cu cât aceste operațiuni se fac mai devreme, cu atât vor fi mai ușor de suportat de pisoi. Așa că, cel puțin o dată pe săptămână, rezervă-ți timp pentru a face pisicii un control mai amănunțit. Verifică-i cu atenție ochii, urechile și gura, pentru a descoperi din timp o eventuală problemă. Dacă ți se pare că pisica este răcită sau suferă de vreo afecțiune, nu încerca să-i administrezi medicamente fără a consulta medicul veterinar și, mai ales, nu-i administra medicamente pentru uz uman. De exemplu, aspirina sau orice alt medicament care conține aspirină poate fi fatală pisicii, fiindcă organismul ei nu tolerează această substanță. De aceea, atunci când ai îndoieli asupra sănătății pisicii, apelează la veterinar, acesta fiind singurul în măsură să evalueze starea ei de sănătate și să prescrie un eventual tratament.

Sfaturi utile

După ce pisica s-a obișnuit cu tine ca stăpân, mergi cu ea la veterinar.

Deparaziteaz-o intern, lună de lună, până la vârsta de 6 luni, apoi la maturitate, de două ori pe an. Notează datele deparazitării în carnetul ei de sănătate.

Este indicat să ai întotdeauna numărul de telefon al medicului veterinar la tine pentru eventualitatea în care pisica se rănește sau se îmbolnăvește brusc. Cu cât este dusă mai repede la veterinar, cu atât șansele de însănătoșire sunt mai mari. În cazul unui pisoi, de exemplu, o diaree poate fi fatală.

Citiți continuarea articolului în ediția tipărită a revistei.