Cum să intri în grațiile pisicii

Cum să intri în grațiile pisicii

Nu-i aşa că uneori ai vrea să intri în mintea pisicii tale ca să afli ce gândeşte, ce ascunde, cum te priveşte pe tine, stăpânul ei? Ai putea astfel să o înţelegi mai bine, să o cunoşti cu adevărat… Ei bine, fiindcă pisica este un animal deosebit de expresiv, ai putea încerca să îi descifrezi limbajul, urmărindu-i mişcările sau privind-o în ochi.

Două pisici se întâlnesc față în față. Dacă nu se cunosc, și se află pe un teritoriu neutru, se vor evita fără măcar să se salute.

O pisică se întâlnește cu un om. Dacă nu-l cunoaște, va adopta aceeași atitudine pe care o afișează de regulă în fața unei pisici necunoscute, adică îl va evita. De multe ori însă, suntem tentați să interpretăm această atitudine ca pe o dovadă de frică din partea pisicii, dar nu este deloc așa. Gestul nu este decât o simplă aplicare a regulilor speciei.

Pe când, atunci când încearcă să se apropie de pisică, omul nu aplică regulile speciei, iar pisica interpretează gestul ca pe o dovadă de rea intenție sau de proastă creștere. De aceea, de cele mai multe ori, pisica va fugi din calea ta.

Putem vorbi de politețe în cazul pisicii? În orice caz, nu în accepțiunea umană a termenului. La pisică, politețea înseamnă de fapt absența relaționării cu cineva atâta timp cât nu se cunoaște cu nimeni.

De aceea, va trebui să i te prezinți și chiar dacă poate părea stupidă afirmația, un “Bună” sau un “Salut” sunt foarte eficiente. Ceea ce contează este tonul vocii, iar dacă simți că ești nervos sau dacă nu ai chef de conversație, mai bine lasă-te păgubaș, fiindcă pisica va simți acest lucru.

Toate pisicile păstrează o distanță de securitate în fața unui străin, așa că, să nu te mire dacă, o pisică pe care o vezi pentru prima oară nu va veni din prima spre tine.

În acest caz, cea mai bună soluție este să te apropii ușor, vorbindu-i, ca să rămână concentrată la tine și la cel mai mic semn de tensiune, oprește-te și fă înapoi câțiva pași. Odată ce cunoști care este distanța optimă, nu te apropia niciodată dincolo de limită.

Vorbește pisicii încă o dată pentru a-i atrage atenția. Vei ști că i-ai captat interesul în momentul în care pisica va sta culcată, cu ochii pe jumătate închiși și cu coada șfichiuind, ușor, aerul. În acel moment, nu este indicat să te apropii mai mult pentru că nu vei face decât să o agasezi.

Când pisica vine spre tine, pentru a face pentru prima dată cunoștință, este indicat să-ți păstrezi mâinile pe lângă corp. Așteaptă să mai facă încă un pas pentru a întinde mâna și a o plasa pe traiectoria pisicii (nu chiar spre ea pentru ca pisica să aibă timp să decidă dacă vrea sau nu să relaționeze cu tine).

Arta alintului

Procedând astfel, vei constata că pisicile se alintă cu capul și mai ales cu zona dintre urechi. La cel mai mic contact, zona eliberează feromoni care au rolul de a liniști pisica, și de a-ți arăta că prezența ta îi face plăcere.

Ca regulă generală, nu trebuie niciodată să iei prin suprindere pisica (să o iei brusc în brațe) mai ales dacă animalul nu te cunoaște.

Pe de altă parte, întâlnirea nu trebuie să dureze prea mult. După câteva minute, îndepărtează-te de ea, așa cum o altă pisică ar face-o, adică dintr-o dată, fără să te mai uiți înapoi. Dacă pisica este binecrescută, își va relua drumul și nu te va mai lua în seama.

Nu cere prea mult, primește ceea ce îți oferă pisica ca pe un cadou, și nu-i solicita nimic în plus. Astfel, ea ajunge să aibă încredere în tine și să te prețuiască, oferindu-ți mai mult la proxima întâlnire. Cu alte cuvinte, respectă-i dorința de independență!

În mintea pisicii

Probabil că niciodată nu vom cunoaşte cu exactitate ce şi cum gândesc felinele noastre, însă am putea încerca să le înţelegem mai uşor urmărindu-le limbajul trupului.

Privirea unei pisici îţi poate spune multe despre ceea ce se petrece în mintea acesteia. Aşadar, atunci când se uită ţintă la tine şi stă nemişcată, mai mult ca sigur e supărată sau există ceva ce nu îi convine. Cât despre privirea care parcă “cerşeşte” atenţia şi dragostea ta, nu mai este cazul să mai vorbim, fiindcă orice proprietar de pisică şi-a surprins micuţa felină într-o asemenea postură.

De asemenea, potrivit specialiştilor, şi mărimea pupilei poate fi un indicator al stărilor pisicii. Aceasta poate fi îngustă din cauza luminii înconjurătoare sau în momentul în care pisica se pregăteşte să vâneze. Dacă pupila e mărită, chiar dacă lumina este foarte intensă, ar putea fi un semn al unei suferinţe. Dar pupila i se mai poate dilata şi atunci când începe să alerge sau când se încaieră cu alte pisici.

Pleoapele felinei ne pot spune şi mai multe. Ochii deschişi la maxim trădează o stare de alertă şi o capacitate mentală mare (pisica e gata de acţiune). Dacă pisica are, însă, ochii închişi pe jumătate, înseamnă că îi este somn, deci e mai bine să nu o deranjezi. Cel mai convingător semn că pisica ta se simte în siguranţă, e dacă şi în timpul somnului se trezeşte şi se mai uită din când în când la tine sau dacă doarme şi în prezenţa ta.

Continuarea articolului în ediția tipărită a revistei.