metode de ingrijire a pisicii

Cum îl îngrijeşti de nota 10

Tocmai ai adoptat un pui de pisică şi ai vrea să ştii care sunt paşii de urmat pentru ca micuţa felină să se simtă cu adevărat acasă. Pentru a-l ajuta să se adapteze, e nevoie de multă dragoste şi afecţiune, dar trebuie să-i înţelegi deopotrivă nevoile şi comportamentul, şi să-i oferi un cămin confortabil.

Luat de lângă mamă şi de lângă fraţii săi, pisoiaşul s-ar putea simţi singur şi un pic dezorientat, în noul cămin.

Un loc numai al lui

Având în vedere că este vorba despre un mediu cu totul nou, pisoiul are nevoie, în primul rând, de un loc liniştit şi retras, în care să doarmă şi să se simtă în siguranţă. Pentru aceasta, i-ai putea oferi un coşuleţ sau o căsuţă special creată pentru pisici. În mod natural, pisicile preferă să-şi caute singure locul de dormit în momentul în care s-au acomodat cu noua locuinţă, dar, pentru început, este indicat să-i poţi asigura un locşor numai al lui.
Ideal ar fi să-i poţi amenaja o cameră mai mică, luminată natural pe cât posibil, şi bine aerisită. Este adevărat că nu poţi să-i limitezi accesul numai la o cameră, dar nu trebuie uitat faptul că pisicile sunt animale teritoriale, iar această cameră ar putea deveni sanctuarul lui, locul unde pisoiul se va simţi stăpân şi unde se va retrage în momentul în care nu vrea să fie deranjat.
Nu este indicat să-l obişnuieşti să doarmă cu tine în cameră sau în pat, pentru că va fi greu mai târziu să-l dezobişnuieşti de acest comportament. Chiar dacă miaună insistent, nu te înduioşa, fiindcă, după trei- patru zile, se va obişnui cu ideea că locul său de dormit este altul.

Un pisoi sănătos

Un lucru important, după ce pisoiaşul a fost adus acasă, este programarea unei vizite la medicul veterinar. Pentru ca pisoiul să fie sănătos şi să se dezvolte armonios, este nevoie să fie vaccinat şi deparazitat periodic. Primele vaccinuri se fac în jurul vârstei de 8-11 săptămâni, dar sănătatea puiului trebuie supravegheată în permanenţă, deoarece sistemul său imunitar nu este încă suficient dezvoltat. Vaccinurile se repetă la anumite intervale de timp, iar medicul veterinar îţi poate spune ce soluţie poţi alege pentru deparazitarea internă şi externă.

Accesorii necesare

Litiera este unul dintre accesoriile de care orice pisică are nevoie. Aceasta nu trebuie amplasată în apropierea bolurilor cu mâncare sau apă şi trebuie curăţată şi dezinfectată în mod regulat.
Alege o litieră de dimensiuni mai mici, cu marginile nu prea înalte, astfel încât pisoiul să o poată folosi cu uşurinţă. Până se va obişnui s-o folosească, urmăreşte atent pisoiul şi, dacă îl vezi că se pregăteşte să-şi facă necesităţile prin alte părţi din casă, ridică-l cu blândeţe şi du-l la litieră.

Toaletarea

Instinctiv, pisoiul începe să-şi facă singur toaleta după primele două săptămâni de viaţă, folosindu-şi mai mult lăbuţele decât limba. Însă, cu toate că pisicile se autotoaletează şi sunt foarte atente la igienă, au nevoie, din când în când, de ajutorul nostru. Aşa că pisoiul trebuie spălat cu un şampon special pentru pisici, pe piaţă exitând o varietate de astfel de produse, şi periat, pentru ca blana să fie sănătoasă şi frumoasă. La un anumit interval de timp, trebuie să-i tai gheruţele, pentru a nu se agăţa în tapiţeria mobilei sau în covoare.

Ajută-l să-şi consume energia!

Chiar dacă are sau nu o cameră proprie, pisoiul are nevoie de tot felul de jucării şi de alte accesorii cu care să se joace. Jucăriile trebuie să fie destul de mari, ca să nu poată fi înghiţite. Un ansamblu de joacă va fi cu siguranţă pe placul său, pisoiul fiind la vârsta la care este plin de energie, şi orice obiect pe care se poate căţăra reprezintă o adevărată provocare.

Stabileşte-i limite!

Pisoiul nu cunoaşte regulile casei, iar dacă vrei să ai o pisică educată, trebuie să pui bazele unei bune creşteri încă din momentul în care micuţa felină a fost adusă acasă.
Până la vârsta de 3 luni, pisoiul învaţă cum să se comporte, imitând pisica-mamă. Dacă pisoiul pe care l-ai adoptat este mai mic, ţie îţi revine această sarcină. Însă, indiferent de vârstă, pisoiul trebuie să înveţe ce îi este interzis să facă, unde are acces sau cum să se comporte în anumite situaţii. Pentru a-l stimula să înveţe şi să accepte regulile impuse în casă, îi poţi oferi diferite recompense, cum ar fi snacks-urile, sticks-urile sau alte gustări destinate pisicilor.