doua pisici

Doua pisici

Cum faci să fie acceptată de veterana casei

Pisica este un animal teritorial și independent și de aceea coabitarea între pisici ţine, ca și în cazul oamenilor de altfel, de compatibilitatea între indivizi. Aşa se face că, anumite pisici se acomodează repede cu noul venit, iar altele îl vor accepta mai greu.

Coabitarea este mai mult sau mai puţin bine acceptată în funcţie de indivizi. Aceasta este o regulă care se aplică la fel de bine şi în cazul pisicilor.
Aşa se face că există pisici care se acomodează repede cu noul venit, altele care acceptă, însă, mai greu. Uneori, se întâmplă ca vechea pisică să devină depresivă sau, din contră, agresivă odată cu sosirea unui alt “membru”, în casă. Dar la fel de bine se poate întâmpla ca pisicile să lege un “pact” de împărţire a teritoriului şi să decidă să formeze o adevărată familie.
Coabitarea este, uneori, mai uşoară dacă noul locatar este un pui sau o pisică de sex opus. De asemenea, este indicată sterilizarea începând din a şasea sau a şaptea lună de viaţă, tocmai în ideea de a fi evitate problemele sexuale sau de dominanţă.

Spaţii diferite, pentru început

Imediat după sosirea noului membru al familiei este prudent să nu îi pui în contact imediat, ci mai degrabă să instalezi noul venit într-o cameră separată şi închisă, timp de câteva zile. În tot acest timp, “musafirul” va avea răgazul necesar pentru a se obişnui cu mirosul şi prezenţa celuilalt animal. Apoi, treptat, poţi lăsa cele două pisici să facă cunoştinţă veghind ca fiecare să aibă o uşă de ieşire dacă lucrurile nu merg bine în coabitarea lor.

Litiere separate

De asemenea, este indicat să le asiguri o litieră separată, şi, dacă e posibil, un colţ al casei diferit pentru hrană şi odihnă. Dacă acomodarea nu este dintre cele mai reuşite, ai putea recurge la veterinar, care te-ar putea ajuta prescriindu-ţi medicamente cu efect anxiolitic sau pe bază de feromoni.

Vigilență maximă!

Pisicile sunt, în esenţă, animale independente şi teritoriale. Totuşi, există destule cazuri în care o pisică se poate bucura de compania unei alte feline. Este de preferat să începi cu două pisici noi în casă, pentru că introducerea unei feline într-o casă unde deja trăieşte o altă pisică necesită mai mult timp precum şi o atenţie sporită.
Dar dacă ai deja o pisică şi îţi mai doreşti încă una, va fi nevoie de o perioadă de acomodare pentru ambele animale. Spre deosebire de pisicile mai tinere, cele mature se adaptează mai greu vieţii alături de un companion. De aceea, stăpânul este cel care trebuie să ştie cum să uşureze procesul de acomodare pentru ambele pisici, indiferent de situaţie. Totuşi, dacă deţii mai multe pisici, trebuie să ştii că sunt imposibil de evitat confruntările şi că trebuie să fii pregătit să intervii prompt.

Creează o zonă sigură

Mai întâi, trebuie să creezi o zonă sigură, un spaţiu separat pentru noua pisică (sau noile pisici), unde să găsească apa, litiera şi jucăriile. Experţii în comportamentul felin explică faptul că, indiferent de modul în care numărul de pisici din casă s-a mărit (fie ai adoptat două deodată, fie  i-ai adus pisicii existente un companion), cele două animale au nevoie de timp pentru a se obişnui cu noua situaţie. La început, cele două pisici trebuie să se miroasă, dar să nu se vadă. Este bine să oferi fiecărei pisici un prosop pe care să se întindă şi apoi să schimbi prosoapele între ele, după câteva zile. Odată ce fiecare dintre pisici a avut timp să se obişnuiască cu mirosul celeilalte, poţi începe să le hrăneşti, separate de o uşă închisă. Curând, cele două pisici vor face o asociere pozitivă între orele de masă şi prezenţa unei alte feline. După ce pisicile dau impresia că şi-au acceptat reciproc prezenţa şi mănâncă liniştite, le poţi pune faţă în faţă pentru perioade scurte, cu scopul de a crea în mod gradual o coabitare confortabilă.

Când două sau mai multe pisici au fost introduse cu succes în locuinţa ta, este foarte important să păstrezi armonia atât în casă cât şi la litieră.  Specialistul în comportament felin, americanca Linda Case, sugerează că stresul cauzat de traiul alături de mai multe pisici poate duce la obiceiuri de urinare necorespunzătoare. Cea mai bună metodă de a evita astfel de probleme este să pui la dispoziţia fiecărei pisici câte o litieră, plus una de rezervă. După ce litierele sunt puse în locurile stabilite, urmează regula de aur: ţine-le curate.

Reguli de politeţe

În cazul în care deţii pisici de vârste diferite, este bine să ştii câteva lucruri. Ca atare, pisicile adulte nu respectă “regulile de politeţe”- aşa cum se întâmplă în cazul câinilor de exemplu- şi o pisică adultă va ataca un pui al speciei! Iar dacă atât pisica pe care o ai deja, cât şi cea nouă, sunt adulte, poate ieşi o “păruială” în toată regula! O problemă şi mai serioasă apare în cazul în care animalele pe care le avem deja sunt din altă specie. Animalele sunt în general fiinţe teritoriale, nu le plac intruşii, iar dacă au posibilitatea, vor încerca să alunge nou-venitul prin diverse metode, unele foarte neplăcute pentru acesta din urmă! Prin urmare, este bine ca aceste întâlniri “fierbinţi”, să fie evitate. Este indicat ca  animalele să se cunoască treptat, întotdeauna în prezenţa stăpânului şi să  nu fie lăsate împreună nesupravegheate.

Vârste diferite

Dacă intenţionezi să aduci un nou prieten necuvântător în familie, diferit de vârstă de pisica pe care o ai deja, s-ar putea să existe probleme mai mari sau mai mici. Dacă pisicile ar fi crescut încă de la început împreună sau ar fi fost de vârstă similară, teoretic nu ar fi apărut probleme… teritoriale. Dacă este, însă, vorba despre doi motănei sau două pisici de vârste diferite, pot apărea tensiuni.
Ca atare, pisica mai în vârstă nu va accepta nici în ruptul capului o încălcare a teritoriului, în timp ce puiuţul va dori să se joace constant. De aceea, există numai câteva alternative. Ori te gândeşti să îi găseşti micuţului un nou adăpost, ori mai adopţi încă o pisicuţă de vârstă similară celei micuţe. Astfel, pisoiul cel mic va avea partener de joacă şi nu va mai călca pe coadă pisica mai în vârstă. O altă soluţie este să petreci mai mult timp cu pisoiaşul şi să îi pui la dispoziţie multe jucării, astfel încât să aibă mereu cu ce să îşi ocupe timpul.